nieuws

Waterkering Noord/Zuidlijn met succes getest

infra Premium 2183

Waterkering Noord/Zuidlijn met succes getest

De nieuwe waterkering onder de Prins Hendrikkade in Amsterdam, die voor de aanleg van de Noord/Zuidlijn is geplaatst, is vrijdag met succes getest. Jansen Venneboer (inmiddels overgenomen door Spie) liet onder andere Waternet en GVB zien hoe de bijna zes meter hoge stalen deuren via een hydraulisch systeem op afstand kunnen worden bediend.

Bij de aanleg van de Noord/Zuidlijn is op drie plekken in Amsterdam het waterkeringsyssteem doorbroken. Dit systeem beschermt de stad tegen overstromingen. Onder de Prinshendrikkade, Sixhaven en de Ruiterkade moest de waterkering daarom weer worden hersteld. Jansen Venneboer nam de projecten voor zijn rekening. “In 2013 zijn de schuiven hier onder de Prins Hendrikkade geplaast. In de jaren daarna hebben we onderhoudswerkzaamheden gedaan en verbeteringen in bijvoorbeeld het beveiligingssysteem doorgevoerd. Vandaag vond de eindcontrole plaats en met succes: Waternet was erg enthousiast”, vertelt Remco de Vries, projectcoördinator beheer en onderhoud.

Schuiven in vorm van een boog

De schuiven die zijn geplaatst onder de Prins Hendrike Kade zijn net iets specialer dan de schuiven op de andere locaties: deze hebben namelijk de vorm van een boog. “Dit heeft puur een praktische reden, de boog bespaart ruimte. De ruimte op deze plek in Amsterdam is niet hoger dan 5,5 meter, dat is dus erg krap”, legt De Vries uit. De schuiven op de andere locaties zijn hoger.

Waterkering bij in de tunnel van de Noord/Zuidlijn. foto: Gé Dubbelman/ Hollandse Hoogte

Kering alleen in werking bij nood

Het waterkeringsyssteem in Amsterdam is bedoeld voor noodsituaties. De stalen deuren worden dus alleen in werking gesteld als de hoofdstad echt last heeft van extreme wateroverlast. Als zo’n situatie zich aandient, wordt de tunnel afgesloten en de metro stopgezet. Binnen drie minuten kan de kering gesloten worden. Het openen gebeurt in zo’n 12 tot 15 minuten. De kering kan een waterdruk weerstaan in de situatie dat aan een zijde de maximale waterstand heerst (+ 2.000 m NAP).


Waterkering
Aannemer: Jansen Venneboer
Besturingssysteem: Unica
Hydroliek installatie: Hydropack

Reageer op dit artikel