nieuws

Eindelijk weer goed nieuws renovatie stuwcomplex Nederrijn

infra 1889

Eindelijk weer goed nieuws renovatie stuwcomplex Nederrijn
driel sluis

Na de dood van een duiker en de faillietverklaring van BSB Staalbouw, kan Rijkswaterstaat eindelijk weer goed nieuws melden over het renovatieproject van de stuwcomplexen in de Nederrijn en de Lek: de bouw van de bediencentrale in Amerongen is gereed.

Rijkswaterstaat heeft de laatste tijd veel slecht nieuws moeten verduren als het gaat om dit complexe renovatieproject. In september overleed er een duiker die aan het werk was bij het sluisencomplex, nadat hij een uur onder water had gezet. Dit ongeval deed BSB Staalbouw, een van de onderaannemers van het project, de das om. Iets wat grote gevolgen kan hebben voor de renovatie van het stuwencomplex, want het staalbouwwerk, is nog lang niet compleet. “Op dit moment zijn we aan het onderzoeken wat de consequenties zijn. Hierover kunnen we op dit moment nog niets kwijt”, laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten.

Bedieningscentrale wel afgerond

Andere werkzaamheden, die geen effect hebben op het staalbouwwerk, zijn in de tussentijd gewoon doorgegaan. Zo is de bouw bedieningscentrale inmiddels afgerond. Deze staat op het middeneiland van het stuwcomplex in Amerongen en is ontwikkeld door Powerhouse Company uit Rotterdam. Als over enkele jaren de renovatie klaar is, is het de bedoeling dat de drie stuwcomplexen in de Nederrijn en Lek vanuit dit nieuwe gebouw plaatsvindt. Dan hoeven er geen drie bedienlocaties meer beheerd te worden, wat kosten bespaart. Ook is het de bedoeling dat schepen door de bediening vanuit een locatie sneller kunnen doorvaren.

Totale renovatie

De totale renovatie van de drie stuwcomplexen in Driel, Amerongen en Hagestein in de Nederrijn en Lek bestaat uit het vervangen van technische installaties en beweegbare delen van stuwen en sluizen, het repareren van de betonconstructies in sluizen en stuwen, het geschikt maken van de sluizen voor zwaardere schepen en het schilderen van de complexen. Het is de bedoeling dat het project in 2021 gereed is.

Reageer op dit artikel