nieuws

Bouwers worstelen met ontwerp Ringweg Zuid

infra Premium 3542

Bouwers worstelen met ontwerp Ringweg Zuid

De zes bouwbedrijven die zich ontfermen over de Ring Zuid in Groningen hebben meer tijd nodig voor het definitieve ontwerp voor het grootste Noordelijkste infraproject ooit. Dat meldt de zogeheten combinatie Herepoort. De bouwers doen er alles aan om de gevolgen voor de planning te beperken.

Totale projectsom: 721 miljoen euro. Bouwcontractwaarde: 388 miljoen euro. Dat de belangen groot zijn bij het omstreden infraproject Ringweg Zuid in Groningen mag duidelijk zijn. Het megalomane project moet in 2021 zijn afgerond, maar of dat de zes buitenlandse en lokale bouwbedrijven gaat lukken, is onduidelijk.

Het zestal denkt van wel, (de voorbereidende werkzaamheden aan de Ring A7 zijn in volle gang) maar heeft meer tijd nodig voor het definitieve ontwerp.

“Om te kunnen bepalen hoe het project er financieel voor staat, heeft Combinatie Herepoort een herijkingsdossier opgesteld. Een onderdeel van dit dossier is het uitgewerkte definitieve ontwerp. Het blijkt dat Combinatie Herepoort op dit moment meer tijd nodig heeft om het definitieve ontwerp goed af te ronden”, valt op hun website te lezen.

Drie wensen

Hoeveel tijd de bouwers nog nodig hebben voor het ontwerp, is aan de Combinatie Herepoort. “De partners in het project zetten zich in om in dit proces samen met Combinatie Herepoort op te trekken en de gevolgen voor de planning te beperken.”

Pas als het definitieve ontwerp van de Zuidelijke ringweg klaar is, kunnen de zes bouwbedrijven beginnen met de werkzaamheden aan de weg zelf. “De oplevering van het project is nog steeds voorzien in 2021.”

Overigens melden de bouwers ook nog goed nieuws voor kritische omstaanders. Drie extra wensen zijn ingewilligd. Zo komen er twee fiets- en voetgangerstunnels bij onder het spoor. Ook wordt er meer geld geïnvesteerd in het zo groen mogelijk maken van het nieuwe Julianaplein. Tot slot wordt de Europaweg volledig aangesloten op de zuidelijke ringweg.

Grootste project Rijkswaterstaat

Het miljoenenproject is in 2016 gegund. Het was in dat jaar het grootste project dat Rijkswaterstaat op de markt bracht.

De zuidelijke ringweg is ongeveer twaalf kilometer lang en loopt dwars door de stad Groningen, ongeveer van Hoogkerk naar Euvelgunne.


Combinatie Herepoort

Max Bögl Nederland BV
Züblin Nederland BV
Oosterhof Holman Infra BV (Grijpskerk)
Koninklijke Sjouke Dijkstra BV (Leek)
Roelofs Wegenbouw BV (Den Ham)
Jansma Drachten BV

Meer verhalen over de Ringweg Zuid
Ringweg A7: van binnen en van buiten 
Ring Zuid komt op stoom 
Eigen bouwacademie voor Ringweg Zuid
Ringweg naar Duits consortium
Tegenvallers A7 uit alliantiepot 

 

 

Reageer op dit artikel