nieuws

BAM, Prorail en NS pleiten bij nieuw kabinet voor hyperloop

infra 2210

BAM, Prorail en NS pleiten bij nieuw kabinet voor hyperloop

Een reeks bedrijven en overheidsinstellingen hebben een brief geschreven aan de overheid waarin gepleit wordt om het eerste testtraject van de hyperloop, een supersnelle ‘vacuümtrein’, in Nederland te realiseren. Onder meer BAM, Fokker Movares, VDL, NS, Prorail en het Havenbedrijf Rotterdam zijn de ondertekenaars van deze brief.

De partijen willen een testfaciliteit van drie tot vijf kilometer in de buurt van Lelystad, schrijft het FD. Zo’n testtraject moet 120 miljoen euro kosten, de organisaties zijn bereid mee te betalen. Hoeveel geld het Rijk moet bijdragen en hoeveel zij zelf willen ophoesten, is volgens de krant niet bekend.

Al eerder belangstelling bij kabinet

De vorige minister van Verkeer, Melanie Schultz van Haegen, had belangstelling voor de hyperloop, maar liet het aan haar opvolger over om er concrete beslissingen over te nemen. Nu er een nieuw kabinet is, vinden de pleitbezorgers het tijd om knopen door te hakken.

Hyperloop One laat Nederland links liggen

Eerder dit jaar liet Hyperloop One, een van de organisaties die een zo’n vacuümtrein wil ontwikkelen, weten voorlopig geen lijn aan te leggen in Nederland. Het bedrijf richt zich eerst op andere landen. Het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada, Mexico en India zijn daarvoor nog in de race.

Reageer op dit artikel