nieuws

BSB Staalbouw in financieel zwaar weer

infra 4813

BSB Staalbouw in financieel zwaar weer
BSB Staalbouw bouwde in 2011 de spoorbrug in Akkrum, die lang met storingen kampte en plaatselijk al de bijnaam 'Blunderbrug' kreeg. Zelfs in de Tweede Kamer werden vragen gesteld over het grote aantal mankementen. (Foto: Noordoost.nl/Alex J. de Haan)

BSB Staalbouw uit Sumar verkeert in financieel zwaar weer. Het bedrijf, dat in 2015 landelijk in het nieuws kwam door het hijsongeval bij de Julianabrug in Alphen aan den Rijn, heeft surseance van betaling aangevraagd.

De zeventig werknemers van de Friese staalbouwer zitten momenteel thuis. Werkzaamheden zijn tot nader order stilgelegd.

Het nieuws over de financiële perikelen kwam naar buiten toen de maandag gestarte reparatie van een brug bij de zeesluizen in Farmsum werd stilgelegd. Rijkswaterstaat Noord-Nederland verwittigde opdrachtgever Chemiepark Delfzijl, die daarover vervolgens melding op haar Facebook-pagina maakte. Daar werd verteld dat BSB Staalbouw volgens Rijkswaterstaat surseance van betaling had aangevraagd.

De opmerkelijke openbaarmaking van het nieuws bij BSB Staalbouw lijkt de directie te overvallen. Vaak komt die stap in proces niet in de openbaarheid om het bedrijf en het proces niet verder te schaden. De aanvraag van surseance van betaling wordt gebruikt om samen met een advocaat het bedrijf te saneren en in stand te houden.

De directie van BSB Staalbouw is niet bereikbaar voor commentaar. Over de exacte oorzaak van de financiële problemen is daarom nog niets bekend. Ook niet of de hijsproblemen bij de Julianaburg een rol spelen. De Rechtbank Noord-Nederland en de vakbonden gaan inhoudelijk niet op de kwestie in.

Bal ligt bij de directie

FNV Metaal was woensdagochtend nog niet op de hoogte van de problemen bij BSB Staalbouw. Regiobestuurder Anne van Dijk heeft zich ‘s middags door de directeur over de situatie bij laten praten. Hij geeft aan dat de bal op dit moment bij de directie ligt en dat het voor het proces beter is om de vorderingen ervan af te wachten. Donderdagmiddag is een bijeenkomst met de vakbondsleden belegd.

Bergum Staalbouw ging in 2003 failliet, maar maakte als BSB Staalbouw een doorstart. Van de tachtig werkplaatsen bleven er toen maar dertig over. De onderneming vierde in juni nog haar zestigjarig bestaan.

 

Reageer op dit artikel