nieuws

Biohutten stimuleren visstand in Rotterdamse haven

infra 1407

Biohutten stimuleren visstand in Rotterdamse haven
Rotterdam Rozenburg 23 oktober 2017. Plaatsing biohutten van de Franse producent Ecocean in het Calandkanaal Foto Ries van Wendel de Joode/HBR

Vier zogeheten biohutten moeten de visstand in het Calandkanaal in de Rotterdamse haven bevorderen. Vooral opgroeiende vissen zullen profiteren van de kunstmatige beschutte leefomgeving.

De biohut is een soort dubbele kooi, een fijnmazig driedimensionaal raamwerk. Binnenin zitten schelpen waaraan allerlei organismen kunnen hechten die weer dienen als voedsel voor jonge vis. Binnen de kooi is  de jonge vis bovendien veilig voor roofdieren.  De hutten kunnen worden geïnstalleerd aan steigers of aan kades maar ook op de bodem van havenbekkens worden geplaatst.

De biohut is ontwikkeld door de universiteit van Perpignan en op de markt gebracht door het Franse bedrijf Ecocean. In de haven van Marseille zijn al goede resultaten geboekt. Nadat er 108 biohutten werden geinstalleerd nam de waterkwaliteit ter plaatse met sprongen toe en leefde de onderwaternatuur op.

Calandkanaal opnieuw ingericht

Maandag zijn er als proef vier biohutten geplaatst in het Calandkanaal in de Rotterdamse haven. Het kanaal is afgelopen tijd opnieuw ingericht met andere met boeien- en palenconfiguraties, een LNG-bunkerligplaats en nieuwe ligplaatsen voor de binnenvaart. Ook is er een speciale binnenvaartligplaats voor de toekomst aangelegd.

De proef met de biohutten sluit aan op die operatie. De producenten zijn ook benieuwd of de hutten bestand zijn tegen de stromingen die in het kanaal ontstaan als mammoettankers passeren. De proef maakt deel uit van een breder programma  om de Rotterdamse Haven tot een aantrekkelijker verblijfplaats voor vissen te maken.   Onder de naam Groene Poort worden samen met het Wereldnatuurfonds de oevers ondiep gemaakt in de hoop dat vissen er ook weer gaan paaien.

Reageer op dit artikel