nieuws

BAM ritst hoogspanningskabels soepel de bodem in

infra 4338

BAM ritst hoogspanningskabels soepel de bodem in

Door met een soort ploeg de bodem open te ritsen en direct weer te sluiten brengt BAM Infra, met minimale impact hoogspanningsleidingen ondergronds. Een kilometer ondergronds brengen kost niet langer zes weken, maar slechts één week, bewijst de aannemer bij Leiderdorp.

Om nieuwe 110- en 150 kV leidingen onder de grond te brengen worden doorgaans sleuven gegraven. Die kunnen tot wel 6 meter breed zijn.  Deze techniek is niet alleen kostbaar, maar heeft ook een behoorlijke impact op de omgeving. Tussen Leiderdorp en Hazerswoude heeft BAM Infra Connect een nieuwe techniek toegepast. Daarin wordt in één werkgang een compleet hoogspanningscircuit (3 kabels met daar bovenop afdekplaten met daaronder glasvezelmantelbuizen) op een diepte van zo’n 2,5 meter onder de grond gebracht.
Met een soort ploeg graaf BAM de grond niet open, maar rirst hem open.  De bundel kabels wordt er direct in gelegd, waarna de bodem meteen weer wordt dichtgeritst. Niet alleen is de impact voor de omgeving een stuk kleiner, de snelheid van aanbrengen ligt weer een stuk hoger.  Waar tot nu toe zo’n anderhalve maand nodig is om één kilometer kabeltracé aan te leggen, is dat nu gebeurd in ongeveer een week tijd.

Vier jaar ontwikkeltijd

Bas Schultze, directeur BAM Infra Connect: “We hebben de afgelopen vier jaar hard gewerkt om met deze techniek de impact op de omgeving te verminderen. Voor het project Randstad 380 kV is de 150 kV verbinding tussen Leiderdorp en Hazerswoude voor een groot gedeelte op deze manier aangelegd. Een traject van maar liefst 7 kilometer lang. En dat is een primeur voor Nederland.”
Ook opdrachtgever TenneT is enthousiast. Sjouke Bootsma van de netbeheerder: “Het aanleggen van een nieuwe hoogspanningsverbinding heeft meestal een grote impact op de omgeving. Die is met deze sleufloze techniek tot een minimum beperkt.”
Reageer op dit artikel