nieuws

Verliezer tender stapt sneller naar de rechter

infra 3039

Verliezer tender stapt sneller naar de rechter

Ondanks afspraken tussen bouwers en opdrachtgevers stappen teleurgestelde verliezers toch nog geregeld naar de rechter na gunning van de opdracht. De rechtszaak op 11 oktober over de Blankenburgtunnel springt daarbij het meest in het oog.

De Marktvisie moest een einde maken aan het vechtgedrag en zet in op transparant werken. Voor de tenderfase blijft die openheid echter lastig. Aline Arends van Rijkswaterstaat ervaart juist de tender als de lastigste fase in een bouwproject om de Marktvisie door te voeren.

Formele opstelling valt slecht

Transparantie en samenwerking passen goed bij de voorfase en de uitvoering van een project, maar staan op gespannen voet met een aanbesteding. “Partijen zijn teleurgesteld over de formele opstelling van Rijkswaterstaat bij de afwijzing van een tender. Ze vinden dan de motivatie te summier en stappen naar de rechter”, constateert Aline Arends van Rijkswaterstaat. Afgelopen jaar diende meerdere rechtszaken van een teleurgestelde nummer 2 die openheid van zaken eist. 

Blankenburgtunnel aangevochten

Zo treft Rijkswaterstaat het consortium van VolkerWessels, BAM en Boskalis 11 oktober bij de rechter over de gunning van de Blankenburgtunnel. Meermaals heeft het consortium om een motivering van de gunning aan Macquarie, Ballast Nedam en DEME. Het verliezende consortium is niet tevreden en vraagt de rechter nu een oordeel te vellen. Het gaat om een groot dbfm-contract voor een nieuwe tunnel bij Rotterdam.

Conflicten oplossen

Arends is verantwoordelijk voor de invoering van de nieuwe bouwcultuur binnen de gww-opdrachtgever. Het fenomeen is opvallend, want  bij de ondertekening van de Marktvisie is juist afgesproken terughoudend te zijn met juridische procedures en geschillen uit te praten.

Overigens is het ook meerdere keren gelukt om conflicten op te lossen zonder juridische procedures. Zo is bijvoorbeeld de dreigende rechtszaak van Beens over prestatiemetingen op het laatste moment ingetrokken en ook bij de zeesluis IJmuiden is een dreigende rechtszaak afgeblazen om de verhoudingen niet op scherp te zetten.

Wel meerdere rechtszaken

Meerdere rechtszaken werden wel doorgezet: Zo stond Rijkswaterstaat eerder deze maand voor de rechter omdat Sita de gunning van een zoutcontract aan Krinkels aanvocht. Eerder dit jaar diende de zaak van Antea die dreigde uitgesloten te worden voor ingenieursdiensten en afgelopen zomer spande Engie en Dynniq een zaak aan over installaties van de verkeerscentrale Velsen.

Aline Arends: Bouwers eisen vaker openheid. Dat is in de tenderfase lastig.
Foto: Suzanne van de Kerk

Bij een tender krijgt een inschrijver alleen te horen hoe zijn beoordeling tot stand is gekomen. Informatie over de andere inschrijvers of ontwerpen wordt niet gedeeld. “Dat willen partijen ook niet”, weet Arends. Rijkswaterstaat is dan ook terughoudend met het delen van dat soort informatie.

Los van de tenderfase

“Het is belangrijk dat we los van deze aanbestedingen met elkaar praten hoe we dat bij toekomstige aanbestedingen gaan doen. Vroegtijdig met elkaar het gesprek voeren is daarbij essentieel.”

Bij tenders is het juridische keurslijf strak en is relatief weinig ruimte om openheid van zaken te geven. Afgevallen partijen die een uitgebreide motivatie eisen van de beoordeling in de hoop alsnog zelf kans te maken, vinden een terughoudende opdrachtgever tegenover zich.

Toch probeert Rijkswaterstaat het gesprek aan te gaan. Zo werd bij een schoonmaak-tender onlangs een rechtszaak en WOB-procedure afgeblazen na een gesprek. “Soms lukt het dan alsnog door om tafel te gaan onbegrip over en weer weg te nemen.”

Lees het hele interview met Aline Arends en Harry Wisse over de Marktvisie

 

Reageer op dit artikel