nieuws

Steenslagregen na routineklus op A28: “Dit is niet de bedoeling”

infra 2985

Steenslagregen na routineklus op A28: “Dit is niet de bedoeling”

Bij het frezen van de A28 tussen Groningen en Assen is iets behoorlijk goed misgegaan. Kort na de werkzaamheden regende het steentjes op autoruiten en motorkappen, en klachten bij Rijkswaterstaat.

Een routineklus. Een beproefde methode. Groot onderhoud aan de A28 tussen De Punt en Groningen-Zuid, een wegvak van amper tweeduizend meter lang.

Vrijdag 21 juli meldt Rijkswaterstaat dat de grootschalige werkzaamheden beginnen. “De snelweg krijgt een nieuwe asfaltlaag. Ook moeten de voegen in het wegdek bij de bruggen en viaducten worden hersteld.”

De weg blijft open, maar de rijstroken worden smaller en de maximumsnelheid gaat omlaag naar 70 kilometer. Ook wordt het wegdek bij bruggen en viaducten hersteld.

Eigenlijk kan er niets misgaan, belooft de Nederlandse rijkswegenbeheerder. “Rijkswaterstaat denkt dat weggebruikers weinig last hebben van de werkzaamheden, omdat het onderhoud in de vakantieperiode is.”

105 schadeclaims voor KWS

Valt dat even tegen. In de nacht van 20 op 21 september week ging het helemaal mis. De ochtend na de freeswerkzaamheden van aannemer KWS, een dochter van VolkerWessels, staat de telefoon bij Rijkwaterstaat Noord-Nederland roodgloeiend. Reden: het ‘regende’ grote stukjes steengruis, normaal gesproken uitgesloten.

“Er zijn tot nu toe 105 schadeclaims binnengekomen”, bevestigt Wendy Batist van Rijkswaterstaat berichtgeving in het Dagblad van het Noorden.

De oorzaak is nog altijd onbekend. “Maar dit had niet mogen gebeuren”, zegt Batist.” “Ze voegt eraan toe dat KWS voor de schade opdraait.

Steenslagkwestie

Bij KWS willen ze niet ingaan op de steenslagkwestie. “Met Rijkswaterstaat hebben we afgesproken dat zij het woord voeren.”

Batist van Rijkswaterstaat besluit. “Op wat kleinere werkzaamheden na is het grote onderhoud aan de A28 op 7 oktober gereed. Dan kan de weg weer voor 10 jaar mee.”

Reageer op dit artikel