nieuws

Schultz: Aparte klimaatminister onzinnig

infra 2753

Schultz: Aparte klimaatminister onzinnig

Een aparte klimaatminister werkt contraproductief. Minister Melanie Schultz waarschuwt Rutte III geen aparte ministerpost te reserveren. “Dat is niet effectief. Het klimaatbeleid gaat dwars door alles heen en kan alleen gezamenlijk worden opgepakt en uitgewerkt.”

Pertinent en zonder aarzeling antwoordt demissionair minister Schultz “Nee” op de vraag of een aparte klimaatminister kan helpen om het klimaatakkoord uit te voeren.

De keus voor duurzame wegen, energieneutrale huizen, een waterrobuuste omgeving en circulair bouwen is ingrijpend en verstrekkend. Dat zal ingrijpen op alle haarvaten van de samenleving, verwacht Schultz.

Ver vooruit denken

Het is Prinsjesdag en aansluitend neemt de minister het Deltaprogramma in ontvangst en de chique sociëteit De Witte. “Dat is tenminste weer echt werken”, grapt ze nadat de hele ochtend was opgegaan aan de kapper en de ceremonie in de Ridderzaal.

Ook bij Deltacommissaris Wim Kuijken voert duurzaamheid en klimaatrobuust de boventoon. Stiekem zit de waterbegroting 2018 vol met nieuwe maatregelen, inclusief een stress-test voor extreem weer voor alle gemeentes. Daar gaat niemand iets aan veranderen in politiek Den Haag, leert de ervaring.

Zonder slag of stoot

Het Deltaplan wist Schultz zonder slag of stoot door het parlement te loodsen, met het bijbehorende budget van 1,2 miljard euro per jaar. Dat was lastiger bij de concrete uitwerking met de Ruimte voor de Rivier-projecten.  “Als enkele boerderijen plaats moeten maken om duizenden andere mensen te beschermen tegen het water, krijg je toch hooivorken tegenover je.” Het kostte haar meer moeite om de Eerste Kamer te overtuigen.

rijksoverheid

“Nederland houdt zich al eeuwen bezig met water. We denken na over de zeespiegelstijging tot 2050 en hebben ruimte voor rivieren gemaakt. Dat is ver vooruit denken en preventief anticiperen op dingen die onvermijdelijk komen. Daar zijn we  goed in. Het nadenken over extreme regen en extreme hitte zijn we daarbij nog even vergeten. Daar zal de komende jaren veel extra aandacht voor komen”, voorspelt Schultz. Ze benadrukt daarbij dat wateroverlast van een andere orde is dan overstromingsgevaar en vindt het niet meer dan logisch dat de prioriteit in eerste instantie is gelegd bij de dijken.

Tijd voor sprookjes

Overigens is niet alles voorspelbaar en ons vooral niet rijk te rekenen. “Ken je dat sprookje met de koning en de drie prinsessen. De een kreeg een smaragd, de ander goud en de laatste zout. Uiteindelijk bleek het zout waardevoller dan alle kostbaarheden.”

 

De minister vindt dat ze de ‘winkel’ netjes achterlaat voor haar opvolger. Het is pertinent zeker dat ze politiek Den Haag achter zich laat zodra een nieuw kabinet aantreedt. Ze heeft daar nu wel lang genoeg rondgelopen. Tussen 2002 en 2017 stond ze met korte tussenpozen aan het roer als staatssecretaris en minister bij het ministerie Infrastructuur. Bijzonder is Schultz daardoor bij verschillende infraprojecten verantwoordelijk was voor zowel het hele proces van plan tot oplevering.

Lintjes van je voorganger

“Meestal knip je de lintjes van projecten van je voorganger, maar bij de Ruimte voor de Rivier en verschillende wegenprojecten was ik ook al betrokken bij de beslissing.” Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de 54 deelprojecten om het water van de Maas, Waal en Rijn in te dammen of juist ruimte te geven.

Minister Schultz.

Eigenlijk had ze niet gedacht deze Prinsjesdag nog als minister door te brengen. De uren wachten in de Ridderzaal had van haar niet per se gehoeven. Toch blijft het bijzonder om bij de troonrede aan te schuiven en ze heeft elk jaar iemand meegenomen.

Even snel een hoedje kopen

De eerste jaren was dat haar echtgenoot, maar ook haar kinderen mochten vergezelden haar. Dit jaar was nam Schultz haar moeder mee. Haar hoedje is vorige week nog even snel tussendoor aangeschaft. Binnen enkele weken verwacht ze toch echt het stokje te kunnen overdragen.

Losse eindjes

Geen nacht heeft ze wakker gelegen van welk dossier ook. “Gedoe hoort een beetje bij de politiek.” Als nagel aan haar doodskist noemt zij het trekker-kentekenbewijs. Het is niet gelukt om een rijbewijs voor trekkers verplicht te stellen. Schultz vindt het jammer dat het niet gelukt is dat dossier af te ronden. “Daar kun je om lachen, maar daar heb ik best veel tijd en energie in gestoken. Het bleek politiek niet haalbaar, maar ik heb nog wel een brief geschreven.”

Zelfrijdende auto

Grotere en kleinere onderwerpen vroegen in de loop van de jaren om aandacht. De agenda was altijd overvol. De politieke prioriteiten zorgde voor een waslijst van Kamerbrieven en verplichtingen en dan was er ook nog een ministerie met ambtenaren om te runnen. Ze heeft het elke dag met plezier gedaan.

“Van sommige onderwerpen word ik extra enthousiast. Zoals de zelfrijdende auto en het waterdossier als exportproduct. Het is gaaf om een voortrekkersrol te vervullen.” Eerder deze maand stond zij naast voormalig VN-baas  Kofi Annan op de Afsluitdijk.

Alles en iedereen nodig

Dat het volgende kabinet topprioriteit moet geven aan klimaat staat voor haar als een paal boven water. Rutte II besliste al tot een circulaire economie en het doorvoeren van het Akkoord van Parijs. “Daar ligt een enorme opgave met heel veel verschillende aspecten. Denk aan water, klimaat, energie en de gebouwde omgeving. Dan kun je alleen effectief zijn als dat dossier heel breed wordt opgepakt. Daar heb je alles en iedereen bij nodig, ook buiten de politiek. Een aparte klimaatminister gaat je daar niet bij helpen.”

 

 

Reageer op dit artikel