nieuws

Hoge golven vanaf de Afsluitdijk

infra Premium 2275

Hoge golven vanaf de Afsluitdijk
Afsluitdijk © Rijkswaterstaat - foto: Joop van Houdt

Voor een dag houdt de Afsluidijk geen golven tegen, maar produceert ze juist. Tijdens de internationale conferentie Making Waves worden talloze waterinnovaties gepitcht.

De conferentie is geopend door voormalig secretaris generaal van de Verenigde Naties Kofi Anan. Die bracht zijn leven tot zijn spijt grotendeels door in vergaderzalen, zo liet hij weten. Maar om kleine stapjes vooruit te boeken zijn bijeenkomsten in bedompte zaaltjes, zoals ook deze in een tent op de, volgens hem onvermijdelijk. “ 98 % van onze activiteiten bestaat uit wat hij noemde ‘creatieve redundantie’. Al die inspanning is nodig om tot de 2% te komen die daadwerkelijk tot technische innovatie leidt.’

Met die boodschap beklimmen vandaag diverse medewerkers van startups, ingenieursbureaus, en aannemers het podium om hun noviteiten te pitchen. Die variëren van een luchtbellenscherm om te voorkomen dat plastic afval in zee stroomt (Antea), of een plastic weg (VolkerWessels) tot een verticale boerderij (GrowX) en een installatie die veel efficiënter golfenergie wint (Slowmill)

Ook Nederlands hoogste militair Tom Middendorp spreekt de honderden waterprofessionals die zijn samengekomen op de Afsluitdijk vandaag toe. In de nabije toekomst gaan internationale conflicten volgens hem steeds vaker over water. Of het nu gaat om de beschikbaarheid van zoet water of het beschermen tegen wateroverlast en zeespiegelrijzing. Want dat kan aanleiding geven tot grote vluchtelingenstromen en internationale spanningen

De conferentie vindt plaats op Breezanddijk de werkhaven halverwege de Afsluitdijk. Door stevige wind stond het terrein daar woensdag nog blank. In allerijl liet Rijkswaterstaat een partij slamdams aanrukken. De grote rubber zakken, die gevuld zijn met water hielden de golven effectief tegen, waardoor het terrein nu goed begaanbaar is en de tent waarin Making Waves plaatsvindt op zijn plek bleef en niet wegdreef.

Uit de gepresenteerde innovaties wordt eind van de dag een winnaar gekozen die doorgaat naar de finale van een grote Europese innovatiecompetitie: ideas from Europe.

 

 

Reageer op dit artikel