nieuws

“Laat juist zien wat er met het regenwater gebeurt”

infra Premium 1962

“Laat juist zien wat er met het regenwater gebeurt”

Op waterinnovatiefestival MakingWaves ging RainAway er verrassend genoeg vandoor met de publieksprijs.  Fien Dekker van het jonge ontwerpbureau moffelt regenwater niet weg, maar maakt het zichtbaar en gebruikt het om stedelijke omgevingen te verfraaien.

Wat is het geheim van RainAway?

“We hebben een ontwerp-filosofie waarbij we regenwater niet zo snel mogelijk naar de riolering of een waterberging afvoeren maar juist in zicht laten en zachtjes door de straat laten sijpelen. Zo benut je de kwaliteiten van het water juist. En het zorgt ook nog eens voor verkoeling in opwarmende steden.  We hebben onder andere twee tegels ontwikkeld die door betonindustrie De Hamer op de markt worden gebracht. Eentje is bedoeld om het water naar de wadi of berging te geleiden, de andere is meer voor infiltreren. Ze zijn echt bedoeld als details in een groter ontwerp. Een derde tegel lanceren we tijdens de Dutch Designweek in oktober. Die kan worden toegepast op grotere oppervlakten. Daar kun je complete pleinen straten of trottoirs mee plaveien. Maar de ontwerpfilosofie is belangrijker dan de tegels. “

Fien Dekker van RainAway

 

Langer vasthouden van regenwater, daar zijn toch veel meer bureau’s mee bezig?

“Natuurlijk. Daar werken we ook intensief mee samen op projecten. Vlakbij het bekende Waterplein van de Urbanisten in Rotterdam zijn onze tegels toegepast.  Wij zijn nadrukkelijk geen landschapsarchitecten, maar richten ons vooral op het detail en het concept. Verder is kenmerkend voor onze aanpak dat we graag bewoners betrekken bij de inrichting van hun omgeving om die aantrekkelijk en waterbestendig te maken. Dat stellen gemeenten en corporaties erg op prijs.”

De inspiratie komt uit Japan?

“Daar hebben ze een lange  traditie om de natuurlijke watercyclus te benutten en in beeld te brengen. Voor mijn afstuderen aan de Design Academy in Eindhoven heb ik een hele reeks parken, tuinen en pleinen in Japan bezocht.  Ze vertragen de natuurlijke waterlopen en laten die van bassin in bassin plonzen, zodat je er bijvoorbeeld je handen in kunt wassen. Heel elegant en subtie allemaal. Wij kopieëren hun aanpak niet, we sampelen evenmin, maar hebben ons er door laten inspireren en hebben het vertaald naar de Nederlandse situatie en ontwerptraditie.”

Wat vond oud VN-baas Kofi Anan van RainAway?

“Ik zag een glimlach op zijn gezicht verschijnen tijdens mijn presentatie  op innovatiefestival MakingWaves. Dat was ook wat ik me ten doel had gesteld van te voren. Tijdens de pitch stond ik pal voor zijn neus, dus ik kon zijn reactie goed zien. Na afloop is het me helaas niet meer gelukt hem te spreken.”

 

Je hebt natuurlijk vooral gewonnen omdat je er het best in geslaagd bent je volgers op sociale media te mobiliseren voor de internetstemming.  

“We hadden inderdaad iedereen op de hoogte gebracht, maar de stemming stond maar één uur open, midden op de dag. Dus het was niet gemakkelijk om iedereen precies op dat moment te laten stemmen. En vergis je niet, concurrenten als VolkerWessels en Antea hebben al meer mensen in dienst dan de 1500 die er in totaal hebben gestemd. Als die iets op touw hadden gezet, hadden ze de stemming gemakkelijk naar hun hand kunnen zetten. Het is super dat we gewonnen hebben als bureautje van amper drie jaar oud.”

 

Hoe houden de tegels zich in de loop der tijd?

“Daar is uitvoerig onderzoek naar gedaan, onder andere door afstudeerders. Het is zaak de tegels niet in zand te leggen, maar in fijn grind met korrelgroottes niet kleiner dan 4 millimeter.  Dat voorkomt dat alles verstopt door vuil dat door het regenwater wordt meegenomen.”

Reageer op dit artikel