nieuws

Aanpak Ring Zuid komt op stoom met plaatsing tunnelelementen

infra 2613

Aanpak Ring Zuid komt op stoom met plaatsing tunnelelementen

Meer dan 30 elementen zijn inmiddels geplaatst in de Zuidelijke ringweg van Groningen voor een kabelkoker en een fietstunnel. Daarmee komt project Aanpak Ring Zuid zachtjes aan op stoom.

Aanpak Ring Zuid is een groot project om het verkeer in en om Groningen vlotter en veiliger te laten doorstromen. Het wordt uitgevoerd door aannemer Combinatie Herepoort,die beestaat uit Max Bögl, Züblin, Oosterhof Holman,Sjouke Dijkstra, Roelofs en Jansma. Wagenborg levert de kranen tijdens het project.

Eén van de grotere deelprojecten dat nu in uitvoering is, is het plaatsen van een fietstunnel en een kabelkoker bij de Esperantokruising.  Om beide tunnels onder het spoor te kunnen plaatsen, zijn de spoorbanen tijdelijk verwijderd. Afgelopen zondag was dat gebeurd en konden de werkzaamheden van start.

De 18 elementen van de fietstunnel en de 14 voor de kabelkoker, zijn vanaf dat moment één voor één aangevoerd vanaf de tijdelijke opslagplaats bij Rusthoven. Wagenborg zette een 700 tons mobiele kraan in om de 32 ton wegende elementen van de kabelkoker te plaatsen. Voor de 44,5 ton zware elementen van de fietstunnel volstond een 500 tons kraan. Een spectaculair schouwspel, dat veel belangstellenden trok.

Zodra de afbouwwerkzaamheden op de Esperantokruising gereed zijn, wordt de bouwput weer dicht gemaakt en worden de spoorbanen teruggeplaatst. De planning is dat de treinen tussen Groningen en Assen, Winschoten en Veendam vanaf maandag 14 augustus weer rijden. Het complete project Aanpak Ring Zuid loopt nog tot 2021.

 

Reageer op dit artikel