nieuws

Turbines voor Borssele komen van Siemens Gamesa

infra Premium 2326

Turbines voor Borssele komen van Siemens Gamesa

Siemens Gamesa gaat 94 turbines leveren met een vermogen van 8 MW voor windparken I en II voor de kust van Borssele. De direct drive turbines gaan stroom leveren voor één miljoen huishoudens.

Dat hebben Siemens Gamesa en exploitant Dong van het windpark voor de Zeeuwse kust bekend gemaakt. Van de offshore-turbines in de 6 tot 8 MW klasse van de fabrikant zijn  wereldwijd zo’n 200 turbines geinstalleerd. In Nederland leverde Siemens Windpower tot nu toe aanzienlijk kleinere offshore turbines. Bij Westermeerwind voor de kust van Urk werden 3 MW turbines neergezet, terwijl in windpark Gemini boven Schiermonnikoog 4 MW molens in zee werden geplaatst.  In beide gevallen ging het niet om direct-drive turbines maar exemplaren met tandwielkasten.

De fusie tussen Siemens Windpower en de Spaanse windmolenbouwer Gamesa kreeg dit voorjaar zijn beslag na een aankondiging medio vorig jaar. Het bedrijf heeft een notering aan de Spaanse beurs en claimt wereldmarktleider te zijn met een gezamenlije geïnstalleerd vermogen van 75 GW  en een orderportefeuille van bijna 21 miljard euro. Siemens Gamesa heeft 27.000 mensen aan het werk in meer dan 90 landen over de hele wereld.

Borssele I en II werd vorig jaar gegund aan de Deense Dong. Dat kreeg het park gegund voor een subsidie van  7,27 cent per kWh. Dat was op dat moment een wereldlaagterecord. In december gingen Shell, Eneco en Van Oord daar royaal onderdoor met een subsidie van 5,45 kWh  voor de andere helft van het Borssele windpark. Dat krijgt ook een vermogen  van ruim 700 MW.

Reageer op dit artikel