nieuws

Onderzoek naar sterkere biobased brug

infra 2494

Onderzoek naar sterkere biobased brug
fietsbrug

De brug van biobased composiet die voorzien is in het Friese dorpje Ritsumasyl moet door aanvullend onderzoek extra sterkte krijgen. De provincie en het Stenden College ondertekenden er deze week een samenwerkingsovereenkomst over.

Biobased composiet bestaat normaal gesproken uit 80% bio-vezels en 20% glasvezel. Studenten en onderzoekers van de hogescholen Stenden en Windesheim gaan bekijken of een andere samenstelling resulteert in meer sterkte en langere levensduur van het brugdek. Het ontwerp van de fietsbrug is mede afhankelijk van het bouwmateriaal.

Het onderzoek naar de samenstelling van het composiet gaat een jaar duren en gebeurt vanuit Green PAC. Dat is een open innovatiecentrum voor (groene) kunststoffen, vezels en composieten. Ook aannemerscombinatie Reef Infra en Jansen Venneboer en composietproducent Infra Composites zijn bij de bouw van de brug betrokken.

Eind 2017 levert het bouwteam een rapportage met de onderzoeksresultaten, de bouw zou in 2018 moeten starten. De brug in Ritsumasyl moet een bestaande stalen brug over het Van Harinxmakanaal vervangen. Het zou ’s werelds eerste beweegbare biobased fietsbrug moeten worden.

Reageer op dit artikel