nieuws

Halsbrekende balanceeract boven de Waal afgerond

infra Premium 2751

Halsbrekende balanceeract boven de Waal afgerond

Arup en Haskoning DHV hebben de gerenoveerde brug bij Ewijk overgedragen aan Rijkswaterstaat. Daarmee komt een eind aan een ijzingwekkende banceeract.

Het verkeer ging sinds mei al weer met 120 kilometer per uur over de veertig jaar oude stalen brug die aan slechts twee dubbele tuien hangt.  Dat geringe aantal maakte de renovatie tot een penibele operatie, omdat de brug tijdelijk steeds een paar weken aan drie tuien hing. Dat kon rekentechnisch maar net.  Aannemers Ballast Nedam en Strukton moesten goed op hun tellen passen en voor elke manouevre kijken of dat wel kon of niet. Een verreiker bij de ene pyloon die nodig was bij de andere moest soms 20 kilometer omrijden via de naastgelegen brug.

Haarscheurtjes al ingewalst in jaren ’70

Het vervangen van tuien met zulke hoge trekkrachten is  volgens managing contractors, HaskoningDHV en Arup wereldwijd nog niet eerder uitgevoerd. Freyssinet tekende voor dat deel van de klus. De tuien moesten vervangen worden omdat er haarscheurtjes in waren aangetroffen. Experts sluiten niet uit dat die er bij het complexe walsen in de jaren ’70 al in waren terecht gekomen. Het leek iedereen beter ze toch maar vervangen.

De kabels zijn nu vervangen door tuien met parallelle strengen. Die kunnen streng voor streng vervangen worden als dat in de toekomst nodig mocht zijn. Halsbrekende toeren als bij de afgeronde tuivervanging zijn dus niet meer nodig. Bij de nieuwe betonnen brug die eerder al naast de oude Tacitus brug is gelegd is vervanging sowieso al minder ingewikkeld omdat hij aan veel meer tuien hangt.

Rechter zet aannemers aan het werk

Nadat de tuien van oude de stalen Tacitusbrug waren vervangen, is vorig jaar het staalwerk van de plyonen en de stalen kokerligger versterkt. Daarna is er een laag hogesterktebeton aangebracht over het brugdek. De klus is destijds aangenomen voor 68 miljoen euro. Er zijn meerkosten gemaakt, maar hoeveel kan Rijkswaterstaat nog niet zeggen. Het werk maakte een valse start omdat de aannemers de berekeningen niet vertrouwden en extra zekerheden wilden van Rijkswaterstaat en haar managering contractors voor ze met de tuivervanging begonnen. De rechtbank moest er aan te pas komen om de aannemers aan het werk te zetten.

 

 

Reageer op dit artikel