nieuws

Zandbak in Middenbeemster decor voor bijzondere paalproef

infra 2765

Zandbak in Middenbeemster decor voor bijzondere paalproef

De punt van grondverdringende schroefpalen zou wel eens een veel groter draagvermogen kunnen hebben dan de Eurocodes suggereren.  Funderingsbedrijven hopen deze zomer hun gelijk aan te tonen met een bijzondere praktijkproef.   

In een werkplaats  in Purmerend brengt Bureau Brem momenteel rekstroken en glasvezelkabel aan op kernen die aan diverse proefpalen worden toegevoegd.  Dat maakt het mogelijk de krachten en de rek rondom de paalpunt te bepalen tijdens een statische proefbelasting die in augustus van start moet gaan.

De proef vindt plaats in een kunstmatig opgebracht zandlichaam op het terrein bij Van ’t Hek in MiddenBeemster. Omdat het de fundeerders expliciet te doen is om het draagvermogen van de punt worden de paalpunten maar zo’n drie meter in de grond geschroefd.  Bij langere palen is de kans te groot dat de schacht bezwijkt, meldt Patrick IJnsen van Van ’t Hek. “We willen echt alleen de punt van de paal tot grondmechanisch bezwijken brengen omdat daarover binnen Europa discussie bestaat.”

In eerste instantie worden twee typen paalpunten uitgeprobeerd: de conisch gevormde Fundexpunt en de vrij platte punt van het paalsysteem van Van ’t Hek. Het idee is dat die twee het uitersten van het spectrum vormen van grondverdringende schroefpaalsystemen. Als de uitkomsten daar aanleiding toe geven kunnen ook nog andere typen schroefpalen worden beproefd.  Aan de praktijkproef doen diverse producenten van  schroefpalen mee die verenigd zijn binnen de branche-vereniging voor de funderingsbranche, NVAF.

Reageer op dit artikel