nieuws

‘Bij A.Hak werd vaak niet verder dan een jaar vooruitgekeken’

infra 5119

‘Bij A.Hak werd vaak niet verder dan een jaar vooruitgekeken’

De ervaren bestuurder Iain Light moet leidingbouwer A.Hak er weer bovenop helpen. Zijn komst luidt een nieuwe fase in voor het familiebedrijf, dat afgelopen jaar langs de rand van de afgrond ging. “Er komt meer structuur, meer planning en meer organisatie”, kondigt de Schot aan.

Hoe groot is de onrust binnen A.Hak, na het verlies van bijna 60 miljoen en de wisseling van de wacht in de top?
“Feit is dat A.Hak een paar moeilijke jaren achter de rug heeft. Als er projecten weg vallen, de omzet terugloopt en er verlies wordt geleden, dan neemt de druk bij iedereen binnen het bedrijf vanzelfsprekend toe. Al moet er ook weer niet te paniekerig worden gedaan over het verlies. 58 miljoen is een enorm bedrag, zeker, maar een groot deel van het verlies is het gevolg van afschrijvingen. Puur operationeel valt het verlies wel mee, is het ieder geval niet dramatisch.”

Een aantal managers heeft de organisatie inmiddels verlaten. Dat doet toch vermoeden dat er enige onrust is?
“Waarom mensen zijn vertrokken, weet ik niet. Ik richt me niet op het verleden, daar kan ik namelijk niets aan veranderen. Alleen de toekomst telt.”

Over die toekomst, hoe ziet die er uit? Wat gaat er onder uw leiding zoal veranderen?
“Mijn taak is vooral: meer structuur, meer planning en meer organisatie. De aandeelhouder (familie Van Geenhuizen, red) heeft ingezien dat een verdere professionalisering nodig is in deze fase van het bedrijf. Belangrijk is ook dat we weer winst gaan maken. Geld is nodig om salarissen te betalen, maar ook voor research en development. Wat dat betreft zijn we op de goede weg. De begroting voor dit jaar gaan we halen, dat durf ik nu al wel te zeggen. We moeten er hard voor werken, maar aan het einde van het jaar zal er een redelijke winst overblijven. Dat haalt natuurlijk de druk wel wat van de ketel.”

Maar ik neem aan dat u ook al wat verder kijkt?
“Momenteel werken we aan een driejarenplan. Dat is nieuw binnen A.Hak. Voorheen werd vaak niet verder gekeken dan een jaar vooruit. Komende weken ga ik met de directies van alle bedrijfsonderdelen aan de slag. In september verwacht ik van hen financiële plaatjes voor 2018, 2019 en 2020. Ja, uiteraard heb ik cijfers in mijn hoofd. Maar ik wil eerst van hen zelf horen wat ze denken dat haalbaar is.”

Neemt u genoegen met een winstmarge van 3 á 4 procent, zoals veel bouwers doen? Of vindt u dat bij een bedrijf als A. Hak een hogere marge past?
“Je kunt wat dat betreft natuurlijk naar BAM kijken, maar bijvoorbeeld ook naar Stork. Toen die twee jaar geleden werd verkocht aan Fluor lag de winstmarge op zo’n 6 procent. Ik denk dat we ons daaraan moeten spiegelen. Dat neemt overigens niet weg dat er binnen het bedrijf verschillen zijn. Sommige van onze inspectie-activiteiten moeten een marge van 8 tot 10 procent kunnen halen. In de nichemarkt voor moeilijk te inspecteren leidingsystemen zelfs 15 procent.”

Zijn dat ook de activiteiten waarop u komende jaren extra gaat inzetten?
“Zeer zeker. Inspectie omvat nu ongeveer 10 procent van onze totale business. Daar kunnen we best nog groeien. Daarbij kijken we overigens vooral naar de Verenigde Staten en het Midden-Oosten. Daar zijn we al vertegenwoordigd, maar ik denk dat we daar meer kunnen focussen. We beschikken over de techniek om zelfs de kleinste en lastigste leidingen controleren Dat kunnen er niet veel. In Amerika zien we bovendien ook kansen in de markt voor inspectie van schaliegasleidingen. Die installaties zijn onder tijdsdruk gebouwd en moeten nu gecontroleerd worden.”

Ondertussen moet de afhankelijkheid van de olie- en gasmarkt worden teruggebracht?
“Ja daar werken we inderdaad aan. Simpelweg omdat ik wil voorkomen dat we in de toekomst nog een keer getroffen worden door een terugval in een markt, die nu goed is voor bijna de helft van onze totale omzet. Daarom zetten we nog meer in op onze inspectie-activiteiten, die bovendien minder kapitaalintensief zijn. Maar ook voor dochter Infranet, dat in Nederland kabels en leidingen aanlegt voor gas, water, elektriciteit, data, verlichting en warmte, zie ik nog voldoende mogelijkheden om te groeien. De verdergaande elektrificatie en digitalisering bieden ons wat dat betreft kansen. Ook buiten Nederland overigens. We verschuiven van stalen pijpen naar rubberen kabels, zeg maar. In Europa willen we koploper worden in die markt.”

Gaat het verleggen van de focus ten koste van arbeidsplaatsen?
“Of we nou van die hele grote pijpleidingen leggen of leidingen met een minder grote diameter en elektriciteitskabels, het maakt eigenlijk niet zo heel veel uit. Onze mensen die over die kennis en kunde beschikken, kunnen we doorschuiven. Dat is het mooie.”


CV – Iain Light (1954)

Werk:
2017-heden     Chief Executive Officer A.Hak Group
2011-2015        Bestuursvoorzitter Applus RTD
2009-2011       Directeur Energy Lloyds Register
2006-2009      Directeur Business Development Det Norske Veritas

Opleiding:
1988-1990        University of Aberdeen/RGU, Master of Business Administration
1976-1980       University of Aberdeen Ph.D Thermodynamics


 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels