nieuws

‘Een heel gewoon Fries ingenieursbureau’

infra Premium 1844

‘Een heel gewoon Fries ingenieursbureau’
Erald van der Aa

Antea Group, net als Strukton dochter van de Oranjewoud Holding, draaide vorig jaar “net niet het beste jaar ooit.” Met een omzet van bijna 200 miljoen en een nettowinst van 10 miljoen euro is topman Rob van Dongen van de Friese bouwer in zijn sas. ‘‘Er is hier in korte tijd veel veranderd.’’

“Toen ik twintig jaar geleden bij dit bedrijf begon, kon het gebeuren dat op het hoofdkantoor de telefoon in het Fries beantwoord werd. En nu zijn we wereldwijd actief.” Rob van Dongen, CEO van Antea Group Nederland, wil er maar mee zeggen dat er nogal veel veranderd is in die betrekkelijk korte tijd. Hij zag het in de jaren vijftig van de vorige eeuw in Heerenveen opgerichte Ingenieursbureau Oranjewoud in die twintig jaar uitgroeien tot een internationaal opererend ingenieurs- en adviesbureau.

“Van oorsprong zijn we een heel gewoon Fries ingenieursbureau. En dat zit nog steeds een beetje in de genen van dit bedrijf. We staan met beide benen op de grond. Maar om ook onze mensen ervan te doordringen dat we over de hele wereld werken, hangen er boven de trap bij de ingang van dit kantoor klokken met de tijden in alle werelddelen, waar wij zijn gevestigd.”

Bijzonder goed gedaan

Als volle dochter van het beursgenoteerde Oranjewoud zijn de jaarcijfers van Antea Group wat verhuld. Maar Van Dongen kan wel vertellen dat Antea Nederland het in 2016 bijzonder goed heeft gedaan. “We hebben net niet het beste jaar ooit gedraaid met een omzet van bijna 200 miljoen euro en een nettowinst van 10 miljoen euro. De verwachtingen voor 2017 liggen hoog. Onze businesslijnen Milieu en Veiligheid draaiden zeer goed. Daar zat forse groei.”

Veranderde markt

De crisis heeft ook Antea Group geraakt. Vanzelfsprekend. Maar niet zo hard als de concurrentie, denkt Van Dongen. “We hebben nooit heel hard hoeven ingrijpen.” De topman ziet echter wel een volstrekt veranderde markt, nu de stofwolken van de crisis opgetrokken lijken. “Ja, het is echt anders dan voorheen. Onze klanten vragen vaker om integraal advies, we werken steeds vaker samen – zowel met onze klanten als met concullega’s en leveranciers – en de prijsdruk wordt iets minder, maar is nog steeds behoorlijk. Daar moeten we op een andere manier antwoord op gaan geven.”

1000 dagen-plan

En de manier zoals Van Dongen dat met Antea Group voor ogen heeft is innovatie. “Op werkelijk alle vlakken.” En om die innovatie van binnenuit te laten opborrelen bedacht Van Dongen een zogenoemd ‘1000 dagen-plan’. Door middel van rondetafelsessies werd het management van Antea Group gevraagd na te denken hoe in 1000 dagen zowel de klanttevredenheid, innovatie, de zichtbaarheid van het bedrijf en de winstgevendheid naar een hoger plan getild kunnen worden. “Erg inspirerend”, vond Van Dongen die sessies. “En de klok tikt nu. Door het hele pand tellen we op beeldschermen af van 1000 naar 0. De teller staat nu op 767. Dat confronteert iedereen hier dagelijks met de tijd die ons nog rest om de afgesproken doelstellingen te verwezenlijken. Ik heb nu nog geen exact idee wat we uiteindelijk op dag 0 gaan doen, maar het zet de zaken wel in beweging.”

Trots

Dat innovatie de komende jaren de belangrijkste uitdaging is, laat Antea Group ook zien in de deelname aan een start-upfonds. Samen met zusterbedrijf Centric wordt geïnvesteerd in innovatieve bedrijfjes. “En dat hoeven niet eens altijd ingenieursdiensten te zijn. Het gaat erom dat je buiten je eigen kaders denkt en kijkt. Leert van hoe anderen dingen aanpakken. Daar is onze sector lang huiverig voor geweest. Maar ik zie dat veranderen. En dat is maar goed ook.”

Op de vraag waar Van Dongen trots op is moet hij lang nadenken. “Ik kan natuurlijk enkele aansprekende projecten opsommen nu. In bruggen zijn we behoorlijk goed. Maar daarmee zou ik tekort doen aan al het andere mooie werk dat we ook doen. Nog dagelijks gaan er busjes van ons het land in om bodemmonsters te nemen. Ik denk dat wij van iedere vierkante meter van Nederland ondertussen wel een potje grond in het lab hebben onderzocht. En daar ben ik net zo trots op als op de goede samenwerking tussen ons, opdrachtgever Rijkswaterstaat, concullega’s Tauw en Movares in de planstudie A27.” 

Reageer op dit artikel