nieuws

Strukton en Strabag nog niet verlost van Botlekbrug

infra 2127

Strukton en Strabag nog niet verlost van Botlekbrug
Rijkswaterstaat

Het aantal storingen met de Botlekbrug daalt gestaag, maar de problemen blijken hardnekkig. Ondanks het vervangen van de omloopwielen en de ombouw van grendels, kampt de brug gemiddeld nog met 2 storingen per maand.

In de laatste zes maanden van 2015 kampte de brug nog met gemiddeld 9 storingen per maand, schrijft minister Schultz aan de Tweede Kamer.

Ballast Nedam haakte af

De Botlekbrug is onderdeel van A15 Maasvlakte Vaanplein. Het dbfm-contract dat door A-Lanes (Strukton, Strabag en Ballast Nedam) werd uitgevoerd. Het project verliep dramatisch voor de betrokken bouwers en Ballast Nedam stapte uiteindelijk uit het project. De stroeve samenwerking en grote verliezen waren een belangrijke aanleiding voor de Marktvisie.

Maar alsof de duvel ermee speelt waren de problemen ook na oplevering van de hefbrug niet voorbij. In de afgelopen 12 maanden (tot maart 2017) waren er op circa 5.000 brugopeningen 17 storingen met stremming voor het wegverkeer en 33 storingen met stremming voor de hoge scheepvaart.

Er zijn 5 soorten storingen geweest:

De problemen hebben topprioriteit bij Rijkswaterstaat en bouwcombinatie. Meerdere onderzoeken en reviews brachten een aantal problemen aan het licht. Preventief zijn vanaf januari vijf omloopwielen vervangen. Een ander probleem blijken de grendels van de afsluitbomen. Om daar het aantal storingen terug te dringen zijn inmiddels 9 van de 12 grendels omgebouwd.

Spoorse deel moet nog

De genomen maatregelen hebben het aantal storingen meer dan gehalveerd. In de laatste 6 maanden van 2015 traden 51 storingen op, in de afgelopen 6 maanden van september 2016 tot maart 2017 waren dit er 11, maar dat is nog altijd onacceptabel hoog. Er wordt komend jaar nog hard gewerkt aan het verder terugdringen van het aantal storingen. Daarnaast begint dit jaar de afbouw van het spoorse deel van de Botlekbrug. Pas als deze complexe ombouw is afgerond, wordt de oude brug gesloopt.

Kenmerken Botlekbrug

Reageer op dit artikel