nieuws

Twente Airport wordt toch vliegveld voor burgerluchtvaart

infra Premium 172

Twente Airport wordt toch vliegveld voor burgerluchtvaart

De militaire luchthaven Twente in Enschede wordt een vliegveld voor burgerluchtvaart. De militaire status van het vliegveld wordt vanaf 30 maart opgeheven, waarna het als civiele luchthaven wordt geopend.

Provinciale Staten heeft hiervoor onlangs het luchthavenbesluit vastgesteld. Hierin zijn randvoorwaarden op gebied van milieu vastgelegd voor het gebruik van de luchthaven door het vliegverkeer. Het besluit is nodig om de nieuwe vliegfunctie op de voormalige Vliegbasis Twenthe te realiseren.

Jarenlang gesteggel rondom herbestemming

Er was lange tijd gesteggel rondom Twente Airport. Diverse malen werden de herbestemmingsplannen van Reggeborgh, een investeringsmaatschappij van Dik Wessels, gedwarsboomd.

Zo gooiden de Europese staatssteunregels roet in het eten. Ook was er in 2014 sprake van dat commerciële burgerluchtvaart niet in de potentiële plannen van de herontwikkeling voorkomt, aldus gebiedsontwikkelaar ADT destijds. De gemeente Enschede en de provincie Overijssel zijn aandeelhouder van ADT.

Focus op zakelijk en recreatief vliegverkeer

Na sluiting van het vliegveld in 2007 bleef het ministerie van Defensie het bevoegd gezag over de luchthaven houden. Eind deze maand draagt het ministerie het gezag over aan de provincie Overijssel. De luchthaven gaat zich met name richten op zakelijk en recreatief vliegverkeer.

Reageer op dit artikel