nieuws

Bezwaar tegen tolweg ViA15 mogelijk

infra Premium 121

Bezwaar tegen tolweg ViA15 mogelijk

Tot en met 28 april is het mogelijk om bezwaar aan te tekenen tegen het tracé van de ViA15. Een gang naar de Raad van State is onvermijdelijk.

Minister Schultz van Infrastructuur heeft begin deze maand het  tracébesluit vastgesteld voor de precieze ligging en inpassing van de A12/A15 Ressen – Oudbroeken (ViA15). Het besluit beschrijft het definitief gekozen tracé, maatregelen op het gebied van natuur, landschap en geluid en de inpassing in de omgeving inclusief de afspraken over aansluitingen op het onderliggend wegennet en de inpassing bij Bemmel, Boerenhoek, Loo, Groessen en Helhoek.

Voor het hele project is 840 miljoen euro uitgetrokken, maar ondanks de inpassingsmaatregelen is veel protest te verwachten. Desondanks verwacht Rijkswaterstaat het tracé nog eind dit jaar definitief vast te stellen.

Eenderde via tol

Het gehele tracébesluit is vanaf heden te vinden op de website ViA15.

Het Rijk en de provincie Gelderland werken in het project ViA15 samen aan een oplossing van het fileknelpunt door A15 vanaf knooppunt Ressen door te trekken naar de A12 bij Duiven. De A12 tussen Westervoort en knooppunt Oud-Dijk krijgt extra rijstroken en de A15 tussen de knooppunten Valburg en Ressen wordt verbreed.

Het totale project inclusief maatregelen op het onderliggend wegennet kost circa 840 miljoen euro. Gelderland draagt hiervan bijna 400 miljoen euro bij. Ongeveer een derde deel van de aanlegkosten wordt betaald uit tolgelden. De tolheffing is tijdelijk en stopt zodra het benodigde bedrag binnen is. Verkeer kan naar verwachting in de periode 2021-2023 voor het eerst over de nieuwe weg rijden.

Reageer op dit artikel