nieuws

‘Wiebes en Belastingdienst moeten uitbuiting op Centrale As aanpakken’

infra Premium 21

‘Wiebes en Belastingdienst moeten uitbuiting op Centrale As aanpakken’

FNV Bouw heeft staatssecretaris Wiebes en de Belastingdienst per brief opgeroepen om in actie te komen tegen de vermeende schijnconstructies bij de aanleg van de Centrale As in Friesland. De bond wil dat zij handhavend optreden conform de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties.

Volgens FNV staat inmiddels onomstotelijk vast dat er op het infraproject bewust schijnconstructies zijn opgezet met als doel de cao te ontduiken. De Inspectie SZW heeft dat vastgesteld en gerapporteerd, aldus de vakbond.

“De Inspectie SZW heeft de situatie van de ijzervlechters uitgebreid onderzocht. Conclusie van het onderzoek is dat het wemelt van de misstanden bij de aanleg van de Centrale As”, aldus FNV-bestuurder Margreet Pasman. “De Inspectie schrijft: ‘Voor de ijzervlechterwerkzaamheden op het project De Centrale As van deze zzp’ers was van enige zelfstandigheid geen sprake.’”

IJzervlechters helft goedkoper door schijnconstructie

De ijzervlechters zouden, “door een wirwar aan schijnconstructies”, de helft goedkoper zijn dan werknemers of normaal betaalde zzp’ers. Op twintig arbeiders scheelt dat per jaar ruim 600.000 euro.

Pasman: “De hoofdaannemers en de provincie kunnen dus samen de winst verdelen. Een schijnzelfstandige of uitzendkracht komt intussen per maand 1700 euro tekort. Dit soort schijnconstructies leidt tot een race naar beneden, waarbij gezocht wordt naar steeds goedkopere arbeid.”

De bond vindt dat staatssecretaris Wiebes (Financiën), die eerder heeft aangegeven bij opzettelijke overtreden van de wet DBA in te zullen ingrijpen, nu de daad bij het woord moet voegen. Ook de Belastingdienst moet in actie komen omdat er volgens de FNV feitelijk sprake is van zwartwerken.

“Er worden hier geen werkgevers- en werknemerspremies afgedragen en vrijwel geen belastingen afgedragen aan de overheid. En dat nota bene op een project van de Provincie Friesland. Deze schijnzelfstandigen zijn zo goedkoop, voor die prijs krijg je geen werknemers met een echte baan.”

Hoofdaannemer aangespoord verantwoordelijkheid te nemen

FNV schakelde vorig jaar april de Inspectie SZW in om de onderbetaling van de ijzervlechters te onderzoeken. De vakbond meldde de misstanden in juni bij de provincie Friesland, opdrachtgever van de Centrale As. Zij spoort de provincie en de hoofdaannemers aan om hun verantwoordelijkheid “nu wel te nemen” en niet af te wachten tot juni 2017, als zij daadwerkelijk aansprakelijk gesteld kunnen worden op basis van de Wet Aanpak Schijnconstructies.

Reageer op dit artikel