nieuws

Verkoop Belgische tak risico voor Heijmans

infra Premium 14

Met de verkoop van zijn Belgische tak verliest Heijmans belangrijke winstgevende onderdelen.

De Belgische onderdelen van Heijmans deden het “prima”, vond de raad van bestuur. Maar de verkoop Heijmans Bouw, Heijmans Infra en Van den Berg aan Besix was nodig om de schuldpositie van het geplaagde bedrijf te verbeteren.

Belangrijkste reddingsboei

Naar verwachting levert de verkoop 40 miljoen euro op. Op korte termijn een belangrijke reddingsboei. Maar door de verkoop van de onderdelen verliest Heijmans op lange termijn degelijke winstcentra.

België was in 2015 goed voor 11 procent van de omzet van Heijmans. De infratak sleepte 116 miljoen euro aan opbrengsten binnen, de woningbouw voegde daar 92 miljoen euro aan toe.

270 miljoen aan werk

De orderportefeuilles in België waren bij elkaar opgeteld gevuld met 270 miljoen euro aan werk. Het onderliggend bedrijfsresultaat was 7 miljoen euro euro positief.

Door de resultaten in België werd het bloeden van Heijmans deels gestelpt. Vooral de infaprojecten in Nederland zorgden voor grote problemen.

Schikkingen voor infraprojecten in Leeuwarden en Tilburg zorgen voor enige rust. Met een nieuw ontwerp van het RIVM-gebouw lijkt daar ook de rust gekeerd.

Westfrisiaweg zwaard van Damocles

Maar de Westfrisiaweg hangt nog als een zwaard van Damocles boven het bedrijf. Het conflict gaat over zo’n 40 miljoen euro aan extra werk. Pas na de zomer van dit jaar doet de raad van arbitrage voor de bouw uitspraak over het project dat sinds november van vorig jaar stil is gelegd door Heijmans.

In november kondigden ceo Bert van der Els en financiële man Mark van den Biggelaar hun vertrek aan. Van der Els is inmiddels opgevolgd door Ton Hillen.

Reageer op dit artikel