nieuws

ProRail kan storingen beter voorspellen

infra Premium 79

ProRail kan storingen beter voorspellen
ProRail

Met behulp van Big-datatechnologie hoopt ProRail storingen en slijtage beter te voorspellen en hiermee vertragingen op het spoor zoveel mogelijk te voorkomen. Dat gaat ProRail nu doen in een DataLab.

In dat net geopende lab worden de nieuwste big data technieken gebruikt om voorspellende modellen te ontwikkelen. Bijvoorbeeld voor wisselstoringen, verstoringen door mensen en dieren langs het spoor, spoorstaafdefecten en verzakkingen. Bijkomend voordeel van het combineren van de verschillende data is dat het ook mogelijk wordt het onderhoud en het bijbehorende logistieke proces efficiënter in te richten.

Combineren

ProRailverzamelt al veel data. Met alle data gebeurt iets, maar gecombineerd kan de spoorbeheerder er meer mee. ProRail zet big data in met als belangrijkste doel storingen te voorspellen. In eerste instantie is gestart met vier projecten: wisselstoringen voorspellen, derdenstoringen voorspellen (o.a. spoorlopers, suïcide en dieren), spoorverzakking en spoorstaafdefecten voorspellen.

Computers

De computer zoekt voor ProRail verbanden. Dat zijn verbanden die te complex of onverwacht zijn om zelf te verzinnen. Startpunt is altijd om met experts om tafel te gaan, zodat we problemen begrijpen om vervolgens data te verzamelen en klaar te maken voor gebruik. Om verzakking van het spoor te voorspellen zoekt de computer bijvoorbeeld verbanden tussen data over de spoorconstructie, ondergrond, werkzaamheden, weersomstandigheden en de hoeveelheid treinen op het gedeelte van het spoor.

In het DataLab werkt ProRail samen met verschillende partijen zoals leveranciers, vervoerders, aannemers, kennisinstituten (TNO en Universiteiten in Delft en Twente) en innovatieve bedrijven.

Reageer op dit artikel