nieuws

Geen schade aan fundering brug Skûlenboarch, brugdek wel flink gedeukt

infra Premium 16

Geen schade aan fundering brug Skûlenboarch, brugdek wel flink gedeukt

De schade aan de draaibrug bij het Friese Schuilenburg (Skûlenboarch) valt relatief mee. De fundering is niet beschadigd, maar het brugdek heeft een flinke deuk en het draaimechanisme is kapot.

De voorbereidingen voor het herstel zijn in volle gang en de brug is naar verwachting medio juni dit jaar weer in bedrijf. Tot die tijd is de brug gestremd voor wegverkeer.

Meteen na de aanvaring op 17 januari door een binnenvaartschip is Rijkswaterstaat gestart met de voorbereidingen voor het liften van het bewegende deel van de brug dat werd beschadigd. Afgelopen maandag is begonnen met het herstel van het remmingswerk bij de brug. Deze werkzaamheden zijn eind volgende week afgerond.

Tanden afgebroken

Het draaimechanisme van de brug is door de aanvaring beschadigd. Een aantal tanden uit de draaikrans is afgebroken waardoor de brug niet meer kan draaien. Tevens is een dwarsbalk bij de draaikrans vervormd waardoor het brugdek bij sluiting 5 centimeter verschilt met het asfalt op het vaste deel van de brug. Ook zijn enkele sensoren en de leuningen van het beweegbare brugdek beschadigd. Het beweegbare brugdek zelf (de schampkant) heeft een aanzienlijke deuk opgelopen.

Duikinspectie positief

Duikers hebben gekeken naar de fundering onder het water. Gebleken is, dat de fundering niet is beschadigd. Ook de rem/koppeling, elektromotor en frame van het bewegingswerk hebben geen schade opgelopen.

Reageer op dit artikel