nieuws

Uitbreiding luchthaven Lelystad toegestaan

infra 22

Uitbreiding luchthaven Lelystad toegestaan

Luchthaven Lelystad mag uitbreiden. De Raad van State heeft bezwaren van twee akkerbouwers en de Vogelbescherming tegen het bestemmingsplan van de gemeente Lelystad ongegrond verklaard.

De uitspraak, waar geen beroep tegen mogelijk is, betekent dat de start- en landingsbaan mag worden verlengd van 1.250 meter naar 2.700 meter en tegelijk mag worden verbreed van 30 meter naar 45 meter.

Met de aanpassing van de banen wordt de luchthaven geschikt voor zwaardere vliegtuigen, zoals de Boeing 737 en de Airbus A320. Daardoor kan in Lelystad een deel van de vakantievluchten van Schiphol opvangen.

Geen aantasting natuurgebieden

Volgens de Raad van State zullen omliggende natuurgebieden niet worden aangetast door de uitbreiding.

“Er is voldoende onderzoek gedaan naar de gevolgen van de uitbreiding voor de vogels die in en rond deze gebieden aanwezig zijn. Uit die onderzoeken heeft de gemeenteraad kunnen concluderen dat de ‘instandhoudingsdoelen’ voor de bruine en blauwe kiekendieven in de Oostvaardersplassen door de uitbreiding niet in gevaar komen.”

Reageer op dit artikel