nieuws

Mourik versterkt IJsseldijk bij Gouda met bindmiddel

infra 30

Mourik versterkt IJsseldijk bij Gouda met bindmiddel

Mourik start vandaag in opdracht van Hoogheemraadschap van Rijnland met de versterking van de IJsseldijk bij Gouda. Dat gebeurt op een vernieuwende manier: de dijk wordt geïnjecteerd met een bindmiddel dat zich vermengt met de grond in de dijk. Hierdoor is het niet nodig om damwanden te plaatsen.

In Nederland zijn met succes al eerder proefprojecten met het bindmiddel uitgevoerd. “Daardoor kan het nu voor het eerst op grotere schaal worden uitgevoerd”, zegt een woordvoerster van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. De dijkversterking in Gouda is onderdeel van dat programma. Omdat er geen ruimte is om de rivier te verbreden en er een stad direct naast de dijk ligt, is het werken met de ‘soil mix’ dé oplossing.

Bij hoge waterstanden is de stad onvoldoende beschermd tegen het water. Daarom wordt de dijk op drie plaatsen versterkt. De werkzaamheden moeten medio 2018 zijn afgerond.

Versterking houdt Gouda veilig

De dijkversterkingsklus begint 64 jaar na de watersnoodramp van 1953. Marco Kastelein van het hoogheemraadschap van Rijnland: “Leven in Gouda betekent leven met water. Door klimaatverandering stijgt de waterstand op zee en in de Hollandse IJssel. Om de dreiging van de stijgende zeespiegel het hoofd te bieden versterken we de IJsseldijk. Zo houden we Gouda en het achterliggende gebied veilig.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels