nieuws

Inzet 3e noodpomp bij stuw Grave

infra 9

Inzet 3e noodpomp bij stuw Grave
Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat zet vanaf 5 januari een 3e noodpomp in om scheepvaart op het Maas-Waalkanaal beperkt mogelijk te maken. Sinds de 2 noodpompen afgelopen maandag in werking zijn gesteld, stijgt het waterpeil in het Maas-Waalkanaal met circa 12 cm per etmaal.

Het peil mag niet te snel stijgen. Er moet worden voorkomen dat een soort ‘vloedgolf’ het kanaal wordt ingepompt die schade veroorzaakt aan sluisdeuren en kanaalwanden. Daarom is Rijkswaterstaat aanvankelijk met 2 noodpompen gestart.

Dijken absorberen weer water

Nadat de pompen waren gestart, trad een aantal peilwisselingen in het kanaal op. Dit wordt veroorzaakt doordat het watersysteem van het kanaal zich stabiliseert. Zo zuigen dijken die deels drooggevallen waren weer water op en vullen ook de zijarmen van het kanaal. De hoeveelheid weggelopen water is moeilijk in te schatten; mogelijk is er meer water uit het kanaal weggelekt dan er oorspronkelijk was berekend.

Waterpeil mag niet teveel wisselen

De peilstijging van het kanaal wordt nauwkeurig gemeten. Rijkswaterstaat onderhoudt contacten met betrokkenen zoals bewoners van woonboten, zodat zij het meteen kunnen doorgeven wanneer er problemen ontstaan door de peilstijging. Daarnaast heeft Rijkswaterstaat de sluisdeuren ontlast door schotbalken te plaatsen die de extra krachten kunnen opvangen.

De 3e pomp wordt vanaf donderdag opgebouwd. De pomp wordt geplaatst op hetzelfde ponton waar de andere 2 pompen op staan. Met deze 3e pomp stijgt de capaciteit van 10 miljoen liter per uur naar 15 miljoen liter per uur. Met de inzet van de 3e pomp is de verwachting dat eind deze week weer beperkt scheepvaartverkeer plaatsvinden op het Maaswaal-Kanaal.

Reageer op dit artikel