nieuws

FNV Bouw hekelt voorstel verruiming interne markt

infra Premium 20

FNV Bouw hekelt voorstel verruiming interne markt

FNV Bouw vindt dat de Nederlandse politiek in het geweer moet komen tegen de verdere verruiming van de Europese interne markt. De bond noemt een voorstel van de Europese Commissie met die strekking “ongehoord” en “volslagen onbegrijpelijk”.

De invoering van de zogenoemde Europese Dienstenkaart geeft volgens FNV Bouw bedrijven “een vrijwaringsbewijs om hun diensten onbeperkt aan te bieden op de arbeidsmarkt van andere lidstaten, zonder goede controle en handhavingsmechanismen”.

Vrees voor verslechtering arbeidsvoorwaarden

De bond vreest dat dat zal leiden tot verslechtering van arbeidsvoorwaarden van werknemers in Nederland. “De FNV is niet tegen een interne markt, maar we kunnen niet onze ogen sluiten voor de negatieve consequenties voor de arbeidsmarkt. Die moet je dus aanpakken en niet nóg meer ruimte geven”, zegt Janna Mud, sectorhoofd van FNV Bouw.

De Europese Commissie wil de Dienstenkaart uitgerekend in de bouw introduceren. Daarna moeten andere sectoren volgen.

Mud: “Om de economie in de EU te bevorderen, meent de Commissie dat vooral bouwbedrijven in de infra-sector een impuls moeten krijgen. Hier gaat veel geld in om. Het voorstel maakt het detacheren van grensoverschrijdende arbeid nog gemakkelijker. En juist hier zien we dat verdringing van medewerkers en arbeid plaatsvindt.”

Negatief sentiment over Europa

De vakbond vindt het voorstel ook onbegrijpelijk gezien de huidige discussie over Europa. “Met de Brexit en het negatieve sentiment over Europa op het netvlies, vraagt de FNV zich af of de Europese Commissie nu echt alle realiteitszin heeft verloren.”

Mud vraagt de Nederlandse politiek om” met klem afstand te nemen” van het voorstel van de Europese Commissie, net zoals de sociale partners in de bouw op Europees niveau dat eerder al deden.

 

Reageer op dit artikel