nieuws

“Bouw Ocap-leiding uit tot smartgrid voor CO2”

infra 48

“Bouw Ocap-leiding uit tot smartgrid voor CO2”

Steeds meer bedrijven kunnen iets met de CO2 die nu vanuit de Botlek met een oude olieleiding aan tuinders wordt geleverd. De eigenzinnige projectontwikkelaars van BLOC willen veel meer partijen aan sluiten op ’s werelds eerste CO2 smart grid.

Zo’n 400.000 ton zuivere CO2 wordt er jaarlijks verpompt van de Botlek richting de glastuinders in het Westland en het Oostland rond Pijnacker. Maar de vraag is veel groter. En volgens Petrus Postma van BLOC duurt het niet lang meer voordat ook de eerste bedrijven in Aalsmeer aanhaken. De oude oliepijpleiding tussen Amsterdam en Rotterdam, die ooit door VolkerWessels werd omgebouwd tot de zogeheten OCAP-leiding hoeft daarvoor alleen maar wat extra aftakkingen te krijgen.

Maar de ambities van BLOC en de partijen die de eigenzinnige Rotterdamse projectontwikkelaar om zich heeft verzameld, reiken verder. In het eindvisioen zien ze ook bedrijven in het Amsterdamse havengebied en Tata Steel in IJmuiden aangesloten op het CO2-netwerk. Omdat ook andere bedrijven steeds meer kunnen met zuivere CO2 en het broeikasgas van een afvalstof steeds meer een waardevolle grondstof aan het worden is. Bayer fabriceert er bijvoorbeeld al hoogwaardige plastics van. Het materiaal kan volgens Postma ook worden ingezet om algen mee te laten groeien waar omega 3 vetzuren en andere grondstoffen uit worden gewonnen. Bouwmaterialenproducenten weten het materiaal ook steeds slimmer in te zetten, zoals de Ruwbouwgroep met haar compensatiesteen.

BLOC ziet een een soort CO2 rotonde voor zich, die bij IJmuiden en de Maasvlakte gekoppeld is aan lege gasvelden waarin het broeikasgas, al dan niet tijdelijk, kan worden opgeslagen.  Want ook CO2 opslag is volgens BLOC en consorten een noodzakelijke stap wil Nederland aan haar emissiedoelstellingen voldoen.Lees woensdag meer over het CO2 smartgrid in weekblad Cobouw

 

Reageer op dit artikel