nieuws

Opblaasbare drijflichamen voor tijdelijke kering

infra Premium 14

Opblaasbare drijflichamen voor tijdelijke kering

Voor grote drijvende bokken is nauwelijks ruimte bij de renovatie van de drie stuwcomplexen in de Nederrijn en Lek. Buitink Technology bouwde zestien reusachtige drijfkussens om het tijdelijk keermiddel op zijn plek te krijgen.

1Klep in twee delen

Na een lange voorbereiding gaan Siemens, BSB Staalbouw en Dimco komend voorjaar voor Rijkswaterstaat de stuwen renoveren bij Hagestein, Amerongen en Driel. De zes vizierschuiven zijn vrijwel identiek en worden tijdens de operatie vervangen door één tijdelijk keermiddel. Die gebogen deur wordt in twee delen ingevaren, met een centrale pen gekoppeld en neergelaten op een meter afstand bovenstrooms van de bestaande schuif.

2Identieke drijfkussens

Voor het invaren maakte Buitink Technology reusachtige luchtkussens die de zware tijdelijke kering laten drijven. De kussens worden in vorm gehouden met ingenaaide spanbanden. Vooral het bepalen van de zwaartepunten omwille van het evenwicht en de stabiliteit was volgens directeur Rienk de De Vries geen sinecure. Het ontwerp van de staalconstructie is geoptimaliseerd zodat Buitink zestien identieke kussens kon maken. Ze hebben een diameter van 2,5 meter en zijn 5 meter lang.

3Verdeelblok

De opstelling is dit najaar getest bij de stuw in Amerongen. De kussens zijn precies groot genoeg om de in totaal 260 ton wegende kering te laten drijven. Met een kleine drijvende kraan en een kraan op de middenpijler konden de twee delen naar hun plek worden gemanoeuvreerd, gekoppeld en gecontroleerd afgezonken. Daarvoor zijn de kussens via een verdeelblok aangesloten op pompen zodat ze afzonderlijk precies op de gewenste druk kunnen worden gebracht.

4Zo hard als beton

Als de tijdelijke kering moet drijven worden de kussens op een druk van 0,6 bar gehouden. Dat lijkt niet veel, maar gezien de enorme volumes is het effect volgens De Vries indrukwekkend. “In opgeblazen toestand zijn de kussens zo hard als beton”. Er wordt dik doek gebruikt met een gewicht van 2 kilo per vierkante meter. De breeksterkte is ook hoog. Een strookje van 5 centimeter breedte begeeft het pas als er een gewicht van meer dan 750 kilogram aan wordt gehangen.

Reageer op dit artikel