nieuws

Ongeval A9 zwart hoofdstuk voor veiligheidsprogramma GO

infra 118

Ongeval A9 zwart hoofdstuk voor veiligheidsprogramma GO

Bij asfalteringswerkzaamheden ten behoeve van het project Gaaspertunnel van IXAS is afgelopen weekend een automobilist omgekomen. Door een omvallend verkeersportaal verongelukte zaterdag een 40-jarige inwoner van Weesp. Het ongeval is een zwart hoofdstuk voor het veiligheidsprogramma GO. 

De A1 en A9 richting Amersfoort waren  afgelopen weekend afgesloten voor verkeer wegens asfalteringswerkzaamheden. De andere richting was open. Zoals het er nu naar uitziet, reed een werktruck met openstaande klep zaterdagmiddag tegen een tijdelijk verkeersportaal. Het portaal viel daardoor om en kwam terecht bovenop de passerende auto van Susan Smit (40). Zij overleefde het ongeval niet.

Ook raakte een 63-jarige bestuurder van een asfalteringsmachine gewond.

Toedracht wordt verder onderzocht

De 48-jarige chauffeur van de werktruck komt uit Sint-Oedenrode. Hij is afgelopen weekend gehoord door de politie over de omstandigheden, die nog de toedracht verder uitzoekt. Ook de Inspectie SZW is een onderzoek gestart.

De A9 werd zondag na het middaguur weer geopend voor het verkeer. Rijkswaterstaat controleerde eerst nog de andere portalen boven de weg. Kort daarna zijn ook de werkzaamheden aan de snelweg hervat, bevestigt de woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Veiligheid topprioriteit bij Gaaspertunnel

Ter hoogte van Weesp wordt de A9 verbreed en een landtunnel aangelegd. Extra zuur is dat veilig werken topprioriteit heeft bij de uitvoering van de Gaaspertunnel door IXAS (Ballast Nedam, Heijmans, Fluor). Het streven is Geen Ongevallen – kortweg GO. Het is voor het eerst dat het programma dat Heijmans in 2013 ontwikkelde zo breed is toegepast bij een dbfm-project van deze omvang (700 miljoen euro). Tot nog toe kwamen enkele honderden meldingen binnen van onveilige situaties en werden ook enkele medewerkers de laan uit gestuurd. 

Het is het tweede dodelijke slachtoffer dat is te betreuren bij de wegverbredingen tussen Schiphol Amsterdam Almere, het grootste infra-project van Nederland. Bij de bouw van het aquaduct bij Muiden kwam twee jaar geleden een bouwvakker om.

Reageer op dit artikel