nieuws

Onderzoek naar financiele ontsporing verbreding Wilhelminakanaal

infra 36

Onderzoek naar financiele ontsporing verbreding Wilhelminakanaal

Rijkswaterstaat, de provincie Noord-Brabant en de gemeente Tilburg laten onderzoek doen naar de financiële ontsporing van de verbreding en verdieping van het Wilhelminakanaal bij Tilburg.

De kosten van dit infraproject vallen ruim twee keer zo hoog uit, vrijwel zeker als gevolg van fouten in de voorbereiding. Aanvankelijk werden de werkzaamheden op 70 miljoen begroot, maar inmiddels wordt rekening gehouden met een extra kostenpost van bijna 90 miljoen.

Die extra kosten moeten worden gemaakt om de verlaging van het waterpeil in het kanaal tegen te gaan. Daarvoor is de bouw van een nieuwe sluis noodzakelijk. Verlaging van het waterpeil zou desastreuze gevolgen hebben voor woningen in de omgeving.

Hoe kon het project zo uit budget en planning lopen?

Onderzoekers moeten antwoord vinden op de vraag hoe het project zo erg uit budget en planning heeft kunnen lopen. Grote vraag is ook of de risico’s van te voren wel voldoende zijn ingeschat. Eind juli moeten het onderzoek klaar zijn.

Rijkswaterstaat, provincie en gemeente zullen komende maand op zoek gaan naar een onderzoeksbureau. Dat moet in ieder geval beschikken over geohydrologische kennis en ervaring hebben met evaluatie van bestuurlijke projecten en besluitvorming.

De verbreding en verdieping van het Wilhelminakanaal bij Tilburg is een project van Boskalis en Heijmans.

Reageer op dit artikel