nieuws

Nooit meer heiherrie: prefab palen kun je geruisloos de grond in drukken

infra Premium 640

Nooit meer heiherrie: prefab palen kun je geruisloos de grond in drukken

Met een slagschip van 320 ton drukken IJB groep en Bruil prefab funderingspalen geruisloos en trillingsvrij de grond in. Onder de naam Drukpaal gaan ze binnenkort met een Chinese machine aan de slag.  

De machine bestaat uit een serie hydraulische vijzels, een klem om de paal vast te pakken en een groot contragewicht. Op reusachtige sloffen stapt hij door de bouwput. Het oppervlak van die sloffen is zo groot, dat  ze zich bij leverancier A.P. van den Berg geen zorgen maken dat de machine wegzakt in de slappe Hollandse bodem.

Aan de palen zelf hoeft volgens Jan Willem Blaauboer van IJB niets veranderd te worden. Elke prefabpaal zoals die in Nederland wordt gebruikt, krijgt de machine moeiteloos naar een draagkrachtige zandlaag. “Alleen slaan we hem niet weg met een heiblok, maar drukken met die hydraulische vijzels. Dat is een hele vreemde gewaarwording. Als het nodig is trekken we hem er met dezelfde opstelling ook weer uit.”

Sprakeloos zag hij hoe de machines palen twintig meter of meer de grond in drukten

Blaauboer kwam de machine op het spoor na een zoektocht op internet. Hij legde contact met de Chinese fabrikant, stapte in een vliegtuig en bezocht werkende opstellingen in Shanghai en Jakarta. Sprakeloos zag hij hoe de machines palen van vierkant 45 , twintig meter of meer de grond in drukten. Zonder trillingen en zonder geluid. De machines zijn al meer dan tien jaar succesvol in Azië, maar gek genoeg is er nog niet één actief in Europa.

Daaraan komt dus binnenkort een einde. Bruil en IJB kochten samen een machine en lieten die door AP van den Berg aanpassen en certificeren volgens de Europese eisen. De machinefabriek uit Heerenveen bemachtigde direct het exclusieve dealerschap voor de Europese markt. Op het eigen bedrijfsterrein zijn inmiddels diverse palen de grond in gedrukt door het rond stappende monster.

De joint venture Drukpaal.nl gaat werken met een 320 tons machine. Er zijn twaalf vrachtwagens nodig om die op locatie te krijgen. Maar dat is volgens Blaauboer niet eens zo gek veel meer als wat er nodig is om stellingen voor in de grond gevormde palen op de bouwplaats te krijgen. Fabrikant T-works heeft machines tot 1200 ton in de catalogus staan.  

Vuurdoop

De vuurdoop wordt een werk voor Dura Vermeer in Gouda dat in februari van start gaat. Langs het spoor moeten een paar honderd palen de grond in voor een kantoorgebouw met parkeerkelder. Daarna staan er werken in Gelderland en Friesland op de rol.

Geotechnisch gaat er niets boven de prefabpaal

Dat er niet al veel langer machines van T-works in Europa actief zijn wijdt Blaauboer deels aan de crisis. “Maar wat ook een rol speelt is dat veel funderingsbedrijven hun eigen technieken hebben ontwikkeld en beschikken over boorstellingen om in de grond gevormde palen te maken. Zij hebben er geen belang bij om met prefabpalen te gaan werken. Maar geotechnisch gaat er niets boven de prefabpaal. Je weet precies wat je in de grond stopt en hoeft hem niet eindeloos door te meten met methodes waarvan soms aan de betrouwbaarheid wordt getwijfeld. Wij krijgen die prefabpalen dus nu ook fluisterstil de grond in.” De 320 tons machine van Drukpaal.nl  kan tot op 80 centimeter van een belendend pand werken.”

Reageer op dit artikel