nieuws

Fors meer werk aan spoor in 2017

infra Premium 43

Fors meer werk aan spoor in 2017

ProRail laat de komende twee jaar vijftig procent meer vervangingswerkzaamheden uitvoeren aan ballast, dwarsliggers, rails en spoorstaafconstructies. “Doorgeschoten” veiligheidsregels overweegt de beheerder van spoorwegen aan te passen.  

Het vervangen van het spoor ging afgelopen jaren minder hard dan gepland. Meerdere werkzaamheden zijn doorgeschoven naar latere jaren. Staatssecretaris Dijksma kondigde voor de zomer aan in te grijpen. Op korte termijn zijn er weliswaar geen veiligheidsrisico’s, op de lange termijn moet het werk wel worden gedaan om het spoor “betrouwbaar” te houden.

In 2017 en 2018 streeft ProRail er dan ook naar om 50 procent meer vervangingswerkzaamheden uit te voeren dan afgelopen jaar. Deze toename betekent wel meer hinder voor reizigers en verladers, waarschuwt ze.

Drukbevolkte gebieden

Niet in de laatste plaats omdat er komend jaar ook veel spoorklussen in drukbevolkte gebieden. “In 2016 waren er veel werkzaamheden in gebieden waar relatief weinig treinen rijden.”

Geldproblemen dreigen er ook. Dat gaat over een potentieel tekort van 475 miljoen euro. Dijksma stelt de Kamer nu gerust dat die tekorten zich op zijn vroegst in 2019 voordoen. Eerder dacht ze aan 2018.

Veiligheidsregels mogelijk aangepast 

Om die reden komt Dijksma ook nog met een pakket aan maatregelen dat toekomstige onderbesteding moet uitbannen. Eigenlijk zou ze dat plan voor het eind van dit jaar presenteren, maar dat wordt het voorjaar van 2017.

Met aannemers werken ProRail en de staatssecretaris ook aan een flexibelere bouwput. Nu vindt eigenlijk iedereen dat de veiligheidsregels zijn doorgeschoten. “Zo pleit men bijvoorbeeld voor het in specifieke gevallen mogelijk maken van enkelsporige buitendienststellingen. Daarnaast wordt bekeken of innovatie maatregelen zoals andere middelen van werkplekbeveiliging die hinder van werkzaamheden kan verminderen.”

 

 

Reageer op dit artikel