nieuws

A9 Badhoevedorp in 13 dagen omgebouwd

infra Premium 127

A9 Badhoevedorp in 13 dagen omgebouwd

Het eerste deel van de nieuwe A9 gaat op 17 december open. Gisteren is de ombouw begonnen van de laatste 500 meter. De sloop van de oude snelweg dwars door het dorp laat nog even op zich wachten.  

Rijkswaterstaat en Bouwcombinatie BadhoeverBogen werken aan de omlegging en verbreding van de A9 tussen knooppunt Raasdorp en knooppunt Badhoevedorp. Van zondag 4 tot en met vrijdag 16 december wordt gewerkt aan het aansluiten van de nieuwe A9 richting Amstelveen op de huidige A9.

Alvast een kijkje 14 meter boven de A4 

Cobouw mocht alvast even kijken op de bouwlocatie en bezocht het hoogste punt, 15 meter boven de A4. Het meest tot de verbeelding sprekend zijn de twee bogen over de A4 en over de Schiphol spoorlijn. Afgelopen voor- en najaar zijn die liggers geplaatst. Sindsdien is hard doorgewerkt en nu zijn zo’n dertig mensen nog bezig met geleiderails en geluidschermen. De nieuwe weg heeft dubbellaags zoab en geluidsschermen om nieuwe overlast voor Badhoevedorp te beperken.

Oude A9 dwars door dorp gesloopt

Om de nieuwe A9 bij knooppunt Badhoevedorp aan te sluiten op de bestaande A9, moet er nog veel werk verricht worden. “Denk aan asfaltwerkzaamheden, plaatsen van vangrails en verlichting en het aanbrengen van markering op het wegdek. Ook moet nog een stuk riolering worden aangelegd”, wijst omgevingsmanager Peter Faas van Rijkswaterstaat. De oude A9 wordt uiterlijk februari 2019 gesloopt, ligt constractueel vast. “Eerst moeten we nog een herbestemming vinden voor het zand dat daarbij vrijkomt. Alle materiaal wordt zoveel mogelijk hergebruikt”, vult Steinar van Dam van de bouwcombinatie aan. Voor de omlegging zijn tien bogen gebouwd, variërend in lengte van dertig tot honderdzeventig meter en twaalf tot negentig meter in breedte.

Tijdens de ombouw rijdt het verkeer richting Amstelveen via een tijdelijke slinger onder knooppunt Badhoevedorp door. Dit geeft naar verwachting extra flies op de A4, A9 en A10. De A9 tussen knooppunt Raasdorp en knooppunt Badhoevedorp loopt straks niet meer dwars door Badhoevedorp, maar komt ten zuiden om het dorp heen te liggen. De werkzaamheden om de nieuwe A9 tot tweemaal drie rijstroken met twee vluchtstroken te verbreden, wordt in fases opgeleverd. 

Het d&c-contract ter waarde van 126 miljoen euro wordt uitgevoerd door de Combinatie BadhoeverBogen (CBB), bestaande uit VolkerWessels, Boskalis en Mourik Groot-Ammers. Met de omlegging is in totaal 300 miljoen euro gemoeid. Een deel daarvan wordt betaald door de ontwikkeling van het gebied in het hart van Badhoevedorp, dat vrij komt door sloop van de oude A9. Ook Schiphol, de provincie en Stadsregio betalen mee aan het project, dat in opdracht van Rijkswaterstaat wordt uitgevoerd.

Reageer op dit artikel