nieuws

A2-tunnel Maastricht donderdagnacht in gebruik genomen

infra Premium 62

A2-tunnel Maastricht donderdagnacht in gebruik genomen
4 tunnelbuizen A2 tunnel Maastricht.

De A2-tunnel in Maastricht gaat in de nacht van donderdag op vrijdag open voor verkeer. Na de avondspits van donderdag start bouwcombinatie Avenue2 met technische werkzaamheden; de eerste afsluitingen en omleidingen worden ingericht.

Begin dit jaar kondigde de projectorganisatie nog aan dat de tunnels gefaseerd in gebruik genomen zouden worden. Het gaat nu toch lukken om alle vier de buizen tegelijk op te leveren.

Het project liep niet altijd op rolletjes waardoor de planning onder hoogspanning kwam te staan. Het zat bijvoorbeeld tegen met de ondergrond en installateur Imtech ging ruim anderhalf jaar geleden failliet, waardoor het consortium halsoverkop op zoek moest naar een nieuwe installateur. Afgelopen jaar is vooral besteed aan het testen van de tunnel.

Belangrijke schakel in nationale en Europese wegennet

De ‘Koning Willem Alexandertunnel’ is een belangrijke schakel in het nationale en Europese wegennetwerk. Al het doorgaande verkeer verdwijnt vanaf aanstaande vrijdag uit de stad en rijdt op de A2 door de onderste tunnelbuizen.

Ook de bovenste tunnelbuizen, die bij Geusselt in het noorden en Europaplein in het zuiden aansluiten op de stad, worden in gebruik genomen. De laatste aansluitingen volgen komend voorjaar.

6 kilometer lang nieuw verkeerssysteem

Na de eerste helft van 2017 is het overgrote deel aangesloten op het totale nieuwe verkeerssysteem van 6 kilometer. De tunnel is ongeveer 2 km lang. Voor de complete infrastructuur zijn, behalve de A2-tunnel, nog 21 andere fly-overs, viaducten, fietstunneltjes en ecoducten aangelegd.

Reageer op dit artikel