nieuws

Merwedebrug krijgt 336 stalen platen op 48 zwakke plekken

infra Premium 15

Merwedebrug krijgt 336 stalen platen op 48 zwakke plekken

De Merwedebrug krijgt 336 stalen platen met 3200 bouten. Met 50.000 kg staal op 48 plekken moet dat de brug weer stevig genoeg maken. Aannemerscombinatie VolkerInfra-Van Oord (ViVo) is vrijdag na intensief oefenen echt begonnen met de herstelfase.

De verzwakte Merwedebrug is al weken afgesloten voor vrachtverkeer. Als eerste staan de 24 kritieke verbindingen op het programma om aan te pakken. Zodra deze zijn verstevigd mag het verkeer zwaarder dan 3,5 ton weer over de brug rijden. Rijkswaterstaat verwacht de brug weer snel te kunnen vrijgeven, naar verwachting eind november/begin december.

De 170 meter lange, holle, stalen draagbalken van de 340 meter lange Merwedebrug bestaan uit aparte delen die onderling zijn verbonden met klinknagelverbindingen. Onder die klinknagels zijn haarscheurtjes ontdekt. Deze klinknagelverbindingen worden nu versterkt met nieuwe verstevigingsplaten die zowel boven als onder de oude verbindingen worden aangebracht. De nieuwe stalen platen worden met elkaar verbonden door bouten.

Ploegen oefenen in nauwe ruimte

Er worden 68 bouten per verbinding aangebracht. Bij elke verbinding komt een kleine steiger te hangen. Vanaf deze hangende steigers worden eerst gaten in de draagbalken geboord. Vervolgens worden de verstevigingsplaten die de zwakke plaats zowel aan de boven- als onderkant inklemmen, aan elkaar vastgeschroefd. In totaal worden er 336 verstevigingsplaten en ruim 3200 bouten aangebracht.

Om de platen te kunnen aanbrengen is veel werk verricht. Dit werk bestond uit het bouwen van een steiger over de hele lengte van de brug. De steiger werd gebouwd om de verbindingen te kunnen bereiken. Vervolgens zijn vanaf die steiger kleinere hangsteigers per te verstevigen verbinding gebouwd. De hoogte en de beperkte ruimte in de draagbalken maken de werkzaamheden complex. Daarom hebben alle ploegen vooraf geoefend in een nagebouwd stuk van de stalen draagbalk.

Reageer op dit artikel