nieuws

Heijmans legt al het werk aan Westfrisiaweg stil

infra 46

Heijmans legt al het werk aan Westfrisiaweg stil

Heijmans heeft per direct al het werk aan de Westfrisiaweg stilgelegd. Dit tot groot ongenoegen van de provincie Noord-Holland. De opdrachtgever beraadt zich op verdere stappen tegen de bouwer.

Begin september staakte Heijmans al enkele werkzaamheden op het wegenbouwproject met een aanneemsom van 206 miljoen euro. In oktober werd daarna al het wegenbouwwerk stilgelegd.

Aanleiding zijn financiele tegenvallers tijdens de uitvoering. Heijmans beweert dat de bodem een slechtere kwaliteit heeft dan uit een vooronderzoek van Grontmij zou blijken. Daardoor moet de bodem langer voorbelast worden. Heijmans vindt dat de provincie moet opdraaien voor de kosten.

Provincie zou al sinds augustus niet betaald hebben

De bouwer stelt bovendien dat de provincie per 22 augustus 2016 niet meer heeft betaald voor uitgevoerd werk waarover overeenstemming was.

Noord-Holland is van mening dat de aannemer zelf verantwoordelijk is voor onderzoek naar de gesteldheid van de bodem en weigert de extra kostenpost voor zijn rekening te nemen.

Over de zaak loopt inmiddels een zaak bij de Raad van Arbitrage voor de bouw. Een uitspraak wordt voorlopig nog niet verwacht. De provincie wil dat Heijmans in de tussentijd gewoon door werkt.

 

Geen oog voor gebruikers en omwonenden

Gedeputeerde Elisabeth Post van Noord-Holland vindt dat Heijmans geen enkel oog heeft voor de mensen die in de regio wonen en werken.

“Ik baal van de extra overlast voor de omwonenden en de weggebruikers. Wij hebben Heijmans laten weten dat het bedrijf ten onrechte speelt met de belangen van de bewoners en ondernemers in West-Friesland.”

De provincie houdt het bouwbedrijf dan ook onverkort aan haar “contractuele verplichting om hinder voor de weggebruikers en omwonenden te beperken”. De provincie zal Heijmans daarop  aanspreken, aldus Post. “De provincie blijft alles in het werk stellen om Heijmans alsnog de werkzaamheden te laten hervatten en beraadt zich op verdere stappen”, zegt zij.

Heijmans reikte naar eigen zeggen oplossingen aan

De redenen voor het stilleggen van het werk aan de Westfrisiaweg noemt Post “ongegrond”.

Heijmans beweert dat het meerdere keren een oplossing voor het conflict heeft aangedragen. De provincie zou de reikende hand steeds hebben geweigerd. Sinds mei 2015 is er al een verschil in inzicht over wie de meerkosten moet dragen.

“De provincie geeft geen ruimte voor het zoeken naar tussenoplossingen, zodat het werk toch door kan blijven gaan”, aldus Heijmans.

Grote financiële gevolgen voor Heijmans

Als Heijmans de arbitragezaak over de Westfrisiaweg verliest van de provincie kan dat grote financiele gevolgen hebben voor het bedrijf. De bouwer riskeert een boete van 10 procent van de aanneemsom bij het niet op tijd opleveren van het project. Daar komen dan nog de tientallen miljoenen euro’s aan meerwerk bij.

Het bouwconcern waarschuwde eerder deze maand dat het de bankconvenanten niet haalt als tegen nieuwe boetes en of tegenvallende resultaten aan wordt gelopen.

Donderdag bleek dat Heijmans in 2016 vijf conflicten met opdrachtgevers op zijn naam heeft staan. Bij een van de conflicten, het aquaduct in Leeuwarden, is met de opdrachtgever geschikt.

Reageer op dit artikel