nieuws

Gretigheid infratak kost CFO Heijmans de kop

infra 173

Financieel directeur Mark van den Biggelaar vertrekt na zeven jaar bij Heijmans. Hij is de dupe geworden van een infradivisie die te veel risico’s nam.

De aankondiging van het vertrek van veertiger Van den Biggelaar volgt op het stilleggen van het project N23/Westfrisiaweg. Het bouwconcern ruziet met de provincie Noord-Holland over wie de meerkosten moet betalen voor het langer laten inklinken van de bodem.

Infradivisie lijdt al jaren verlies

Heijmans heeft op dit moment vijf probleemprojecten, hoofdzakelijk infraprojecten. Als deze projecten schikkingen, boetes of tegenvallende resultaten opleveren, halen de Brabanders hun bankconvenanten niet. Vooral de verhouding bedrijfsresultaat ten opzichte van netto schuld is onder de maat.

Het bouwbedrijf heeft al jaren een verlieslatende infradivisie. Lid van de raad van bestuur, Ton Hillen, werd begin 2015 aangesteld om het bedrijfsonderdeel op de rails te krijgen.

Door eagerness te hoge risico’s geaccepteerd

Hillen constateerde dat er projecten waren die tijdens de crisis met te veel risico en voor een te scherpe prijs zijn aangenomen. “Door de eagerness en de krachten in de markt zijn partijen steeds meer opgeschoven naar het accepteren van te hoge risico’s”, zei hij in augustus 2015 tegen Cobouw.

Ook zag hij dat bij de infratak het “management iets te ver van het bedrijf stond”.

Ervaren Ruud Majenburg moest helpen

Eind 2016 zouden de meeste problemen opgelost zijn. De resultaten zouden dan weer verbeteren, beloofde Hillen. “Geef me nog anderhalf jaar”, zei hij in hetzelfde interview.

Die kreeg hij niet. De problemen waren kennelijk al zo erg dat begin 2016 de ervaren Ruud Majenburg toetrad tot het bestuur en belast werd met infra. Hillen keerde terug naar vastgoed en woningbouw.

Gesprekken probleemprojecten liepen al maanden

Majenburg hield zich bij de presentatie van de halfjaarcijfers in augustus van dit jaar op de vlakte over zijn werkzaamheden. Wat hij wel losliet is dat hij al maanden bezig was om problemen bij projecten “af te wikkelen”. De gesprekken met opdrachtgevers liepen al “maanden”.

Van den Biggelaar vertrekt in het voorjaar van 2017. De raad van commissarissen zoekt op dit moment een vervanger.

Reageer op dit artikel