nieuws

Boskalis legt kabels naar offshore windpark Borssele

infra Premium 115

Boskalis legt kabels naar offshore windpark Borssele

Een consortium van Boskalis-dochter VBMS en NKT gaat de kabels leggen naar het eerste offshorewindpark voor de kust van Borssele. Het ziet er naar uit dat dezelfde combinatie ook Borssele beta gaat aansluiten op het Nederlandse hoogspanningsnet.

De combinatie gaat twee 60 kilometer lange kabels neerleggen voor 220 kV hoogspanning en een vermogen van elk 350 MW. Door de sterke getijdebewegingen in de Westerschelde moeten de kabels veel dieper worden ingegraven dan bij andere windparken in de Noordzee. Volstond tot nu toe een ingraafdiepte van 1 meter bij de kabels van de Nederlandse windparken. De twee kabels naar Borssele worden maar liefst drie meter in de bodem ingegraven en bij sommige stroomgeulen nog een stukje dieper.

Stopcontacten op zee

De gunning door TenneT is het gevolg van het nieuwe beleid van het minsterie van Economische Zaken om de aansluiting van windparken op zee te centraliseren. Tot nu toe verzorgen bouwers van offshore windparken zelf de aansluiting op het hoogspanningsnetwerk op land. Door een centrale aanpak door de netbeheerder moet er een infrastructuur komen van stopcontacten op zee.  Het Deense energiebedrijf Dong kreeg eerder dit jaar al de opdracht voor de bouw van de eerste twee windparken voor de kust van Borssele, die samen Borssele alpha vormen. De gunning voor Borssele beta gaat binnenkort van start. Daarvoor is een apart stopcontact nodig, waar de combinatie VBMS NKT nu is aangewezen als voorkeurspartner. 

Joint-Venture

VBMS opereerde  tot begin dit jaar als een joint venture van Boskalis en Volker Wessels. In maart nam Boskalis het 50 procent belang van Volker Wessels over als onderdeel van de strategie om zich te wapenen tegen de tegenvallende werk in de rest van de offshore-industrie. De contractwaarde voor de Boskalis-dochter van het kabels leggen naar Borssele bedraagt zo’n 70 miljoen euro.

Consortiumpartner NKT gaat de kabels produceren. NKT is een Deense firma die al sinds eind 19 eeuw elektriciteitskabels produceert. Na de overname van een Duitse kabelfabrikant in 1999 verhuisde het hoofdkantoor naar Keulen. NKT is een zusterbedrijf van de bekende stofzuigerfabrikant Nilfisk.

Reageer op dit artikel