nieuws

7,7 miljoen voor fietspaden in regio Haaglanden

infra 32

7,7 miljoen voor fietspaden in regio Haaglanden

De verkeersdoorstroming in de regio Haaglanden moet beter. Minister Schultz van Haegen (I&M) stelt 7,7 miljoen euro beschikbaar voor de aanleg van vijf ‘fietssnelwegen’.

Onder meer de gemeenten Leiden, Delft en Den Haag krijgen nieuwe snelfietsroutes.

De regio kampt met grote vertragingen op de weg gedurende de spitsuren. Een gezamenlijk plan van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en provincie Zuid-Holland, moet het fietsgebruik op de korte en middellange afstand stimuleren.

Vijf nieuwe trajecten

Het plan bestaat uit de aanleg van nieuwe fietspaden, op de trajecten van Midden Delfland naar Delft, Pijnacker-Nootdorp en Zoetermeer, Leiden naar Katwijk, Naaldwijk naar Wateringen en Rijswijk, Rijswijk en Den Haag, van Delft naar Rijswijk, en van Den Haag naar Voorburg. Eind 2017 moeten de paden toegankelijk zijn.

Campagne: verkies fiets boven auto

De twee snelfietsroutes tussen Den Haag en Leiden worden al veelvuldig gebruikt; daar is een toename van 15 tot 25 procent van het aantal fietsers gemeten. Naast de aanleg van extra fietstrajecten, moet een publiekscampagne het fietsgebruik extra stimuleren. Dit heeft naar verwachting een positief effect op de verkeersdrukte.

Eerder gaf Schultz nog aan dat het aantal files op snelwegen de komende jaren met 38 procent zal stijgen

Ministerie betaalt vijftig procent, gemeenten en provincie de andere helft

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu besteedt – in het kader van het programma Beter Benutten – maximaal 7,7 miljoen euro. Dit is vijftig procent van de totale kosten. De overige kosten worden gedekt door de provincie Zuid-Holland en de betrokken gemeenten.

In het programma Beter Benutten werken Rijk, regio en bedrijfsleven samen om de bereikbaarheid in de drukste regio’s in Nederland over weg, water en spoor te verbeteren.

Reageer op dit artikel