nieuws

Zelfstandigheid ProRail aan zijden draadje

infra 7

Zelfstandigheid ProRail aan zijden draadje

Het voortbestaan van ProRail als zelfstandige organisatie hangt aan een zijden draadje. De ministerraad zou volgens de NOS al een principe-besluit hebben genomen over het terugdraaien van de privatisering van de spoorbeheerder. Prorail zelf als ook FNV-Spoor is mordicus tegen.

Staatsecretaris Sharon Dijksma is de spoorperikelen zat en wil meer grip op de organisatie. Dat kan door het staatsbedrijf om te vormen tot zelfstandig bestuursorgaan onder het ministerie van Infrastructuur. De aansturing is dan niet indirect als aandeelhouder maar direct, vergelijkbaar met het COA en De Nederlandse Bank en Staatsbosbeheer.

Het kabinet werkt op dit moment vier scenario’s uit voor de toekomst van het spoor. Die gaan over meer of minder marktwerking. De bedoeling is dat een volgend kabinet na de verkiezingen een definitief keuze maakt.

‘Meer problemen te verwachten’

ProRail verzet zich met hand en tand en wijst erop dat intern al orde op zaken wordt gesteld. Ook FNV Spoor waarschuwt voor overhaaste stappen. Jacqueline Lohle, bestuurder FNV Spoor: “Zo maak je de afstand tussen NS en de spoorbeheerder alleen maar groter. En hoe verder de spoorbedrijven uit elkaar staan, hoe meer problemen, vooral in de communicatie en afstemming.”

In een brandbrief waarschuwde de spoorsector het kabinet twee weken geleden nog voor ondoordachte beslissingen. “In het belang van ruim één miljoen dagelijkse spoorreizigers, de Nederlandse industrie en de spoorsector doen wij een beroep op u om niet over één nacht ijs te gaan.” De brief is ondertekend door 8 organisaties waaronder de NS, Koninklijk Nederlands Vervoer, FNV Spoor en reizigersorganisatie Rover. 

Reageer op dit artikel