nieuws

Flevoland niet langer bouwwalhalla

infra 38

Flevoland niet langer bouwwalhalla

In Flevoland werden de afgelopen vijftien jaar de meeste woningen per hoofd van de bevolking gebouwd. Maar de laatste jaren zit de klad er in Almere en Lelystad flink in.

Dat blijkt uit onderzoek van Bureau Louter in opdracht van Cobouw. In de periode 2002-2016 zijn in de jongste provincie de meeste woningen gebouwd per hoofd van de bevolking. Nog meer dan in Amsterdam en Utrecht.

Trek naar nieuwe land opgedroogd

Maar het tij voor Flevoland is snel aan het keren. In de ranglijst met actiefste bouwgemeenten (som van woningbouw, utiliteitsbouw en gemengde projecten) is Almere gedaald van plaats 12 (voor de periode 2002-2016) naar plaats 77 (periode 2014-2016). Lelystad duikelde nog verder: van 58 naar 133.

“De provincie heeft een negatief migratiesaldo. Er verhuizen meer mensen naar een andere provincie dan dat er nieuwe mensen bij komen”, verklaart onderzoeker Peter Louter. De trek naar het nieuwe land is de laatste jaren opgedroogd; de droom van Cornelis Lely staat onder druk. “De grote vraag is: is dit structureel?”

150.000 bouwprojecten doorzocht

Doorzoek ruim 150.000

Doorzoek ruim 150.000
Voor het onderzoek zijn ruim 150.000 bouwprojecten uit de periode 2002-2016 uit de Bouwberichten-database van Cobouw, met daarin informatie over Nederlandse bouwprojecten, doorzocht.

Het onderzoek geeft antwoord op de vraag: welke delen van Nederland zijn geliefd en/of met de ambtelijke vinger aangewezen om te wonen, werken en/of doorheen te reizen? Waar worden de meeste woningen, gebouwen en wegen gebouwd?

Topregio’s voor de bouw

In het weekblad van woensdag 12 oktober worden de actiefste bouwgemeenten van de afgelopen vijftien jaar bekendgemaakt op basis van bouwomzet per hoofd van de bevolking. Ook de topregio’s voor utiliteitsbouw en woningbouw worden op een rij gezet. Een aparte ranglijst is er voor regio’s die de laatste drie jaar de meeste bouwprojecten herbergden.

Flevoland valt in de ranglijst op, omdat de bouwomzet in de jonge provincie snel gedaald is. In het begin van het millennium lagen de utiliteitsbouw en de woningbouw nog ver boven het gemiddelde in Nederland. Inmiddels wordt alleen een klein strookje in Almere en rond Dronten nog goed gebouwd.

Terugval Almere ‘imagokwestie’

“Het is een imagokwestie”, zegt Louter. “Woonaantrekkelijkheid” wordt volgens hem steeds bepalender in het handjeklap tussen vraag en aanbod.

Volgens Coen Teulings, voormalig directeur van het Centraal Planbureau en hoogleraar economie, is bouwen in Almere “weggegooid geld”, zegt hij in een interview met Cobouw dat ook woensdag verschijnt. “Je moet bouwen waar mensen willen wonen, anders dan loop je keihard tegen jezelf aan.”

Reageer op dit artikel