nieuws

Eindhoven in sneltreinvaart in top actiefste bouwers

infra 63

Eindhoven in sneltreinvaart in top actiefste bouwers

De regio Eindhoven klimt de laatste jaren razendsnel in de ranglijst van gemeenten met veel bouwprojecten. Dat blijkt uit onderzoek van Bureau Louter in opdracht van Cobouw.

Doorzoek ruim 150.000

Doorzoek ruim 150.000
Ruim 150.000 bouwprojecten uit de Bouwberichten-database van Cobouw, met daarin informatie over Nederlandse bouwprojecten in de periode 2002-2016, werden doorzocht. Woensdag publiceert Cobouw het onderzoek in het weekblad.

Van plaats 36 naar 4

Het onderzoek geeft antwoord op de vraag: welke delen van Nederland zijn geliefd en/of met de ambtelijke vinger aangewezen om te wonen, werken en/of doorheen te reizen? Waar wordt per hoofd van de bevolking het meeste besteed aan woningen, utiliteitsgebouwen en grond- weg en waterbouw?

De regio Eindhoven ontwikkelt zich heel sterk. Na een rustige periode aan het begin van het millennium worden de laatste jaren steeds meer bouwprojecten geteld. De Brabantse stad klom van plaats 36 (periode 2002-2016) naar plaats 4 (periode 2014-2016) in de lijst met actiefste bouwgemeenten.

Met dank aan paradepaardjes als Philips

De hoge plaats op de ranglijst is niet helemaal een verrassing. De Eindhovense regio profileert zich als Brainport, een toptechnologieregio. Met de De High Tech Campus, ASML en Philips als paradepaardjes.

Naast de goedlopende utiliteitsbouw groeit ook de woningbouw vanaf 2011 opvallend snel. Er worden veel voormalige Philips-kantoren getransformeerd naar woningen.

Koek is niet op

En de koek is nog niet op: de Eindhovense woningcorporatie Sint Trudo reserveerde onlangs 430 miljoen euro voor nieuwbouw en transformatie.

Uit de Bouwberichten blijkt verder dat in de gemeente opvallend veel grote combinatieprojecten worden uitgevoerd, onder andere op Strijp-S, het voormalige bedrijfsterrein van Philips.

Ook Waterland boert goed

Eindhoven is niet de enige gemeente die goed uit de crisis komt. Ook Waterland (net boven Amsterdam) boerde goed. Dat is vooral te danken aan Landsmeer, dat in 2014 per hoofd van de bevolking van alle Nederlandse gemeenten de meeste woningen bouwde.

Ook in de regio’s Groningen, Zuidplas, Culemborg en Rijswijk wordt de laatste jaren weer fanatiek gebouwd.Lees op woensdag alle resultaten uit ons grote Regio Onderzoek in het weekblad.
Op 24 oktober presenteren Cobouw-verslaggevers Thomas van Belzen en Joost Zwaga voor de gemeente Eindhoven een event over innovatie onder bouwers, getiteld The making of our Future City. Meld je hier aanReageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels