nieuws

Dura Vermeer lost touwengedoe oude sluis Panheel op

infra 65

Dura Vermeer lost touwengedoe oude sluis Panheel op

Dura Vermeer begint vandaag met de renovatie van de oude sluis Panheel en verbetert meteen de situatie voor de recreatievaart met 12 extra zogeheten haalbuizen. Dat scheelt veel gedoe met touwen.

De onderhoudsklus start op 3 oktober en duurt tot zaterdag 29 oktober. De naastgelegen nieuwe kolk blijft tijdens de werkzaamheden gewoon in bedrijf. Sluis Panheel ligt in het kanaal Wessem-Nederweert tussen Panheel en Thorn en bestaat uit een oude schutkolk uit 1928 aan de kant van Panheel en een nieuwe schutkolk uit 1992 aan de kant van Thorn.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door Dura Vermeer en bestaan onder andere uit betonreparaties, het vervangen van stalen onderdelen, het verwijderen van roest en het schilderen van de stalen constructie en reservedeuren.

Schepen vastgelegd

Opdrachtgever Rijkswaterstaat heeft de opdracht gecombineerd met een verbetering voor de recreatievaart. De sluis heeft met 8 m verval een groot verschil in waterniveau. Om het schutproces voor de recreatievaart te vergemakkelijken worden op 12 plekken verticaal over de schutkolkwand zogeheten haalbuizen aangebracht.

Een haalbuis wordt gebruikt om het schip aan vast te leggen in de sluis. Tijdens het zakken en stijgen van het water wordt het touw langs de buis geleid. In tegenstelling tot de huidige situatie met haalkommen is het dan niet meer nodig om tijdens het schutten het touw geregeld over te slaan naar een andere haalkom.

Reageer op dit artikel