nieuws

Nederlandse automobilisten verguld met hun wegen

infra Premium 15

Nederlandse automobilisten verguld met hun wegen
A$ALL

Met een 7,5 zijn Nederlandse automobilisten de gelukkigste rijders ter wereld. Dat blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie van navigatie-app Waze. De staat van het wegennetwerk weegt zwaar mee in de score.

Nederland voert voor de tweede keer op rij  de lijst aan. Frankrijk volgt op de voet met een 7,4, de Verenigde Staten bezetten de derde plaats met een 7,2.

Wegkwaliteit en veiligheid

De lijst wordt samengesteld door de miljoenen automobilisten die de Waze-app wereldwijd gebruiken om op hun bestemming te komen. De gebruikers zijn gevraagd hun tevredenheid te scoren op aspecten als wegkwaliteit, veiligheid en filedruk. De zes hoofdcategorieën zijn onderverdeeld in totaal 17 subcategorieën.  Daar worden ook het aantal tankstations,  bereikbaarheid van parkeerplaatsen,  dichtheid van het snelwegennetwerk en de brandstofprijzen in meegewogen.  

De wegkwaliteit (9,05)  en de wegveiligheid (9,23) zijn de punten waardoor Nederland zo hoog scoort. Die pluim kunnen de aannemers en ingenieursbureau’s in hun zak steken.  Op de zelfbedachte categorie Wazeyness scoort Nederland laag met 5,75.  Nederland is blijkbaar een echt Tom-Tom land. De in 2013 door Google overgenomen applicatie Waze heeft duidelijk nog niet alle harten gestolen.  België staat 12 in de lijst. El Salvador bezet de 38 en laagste plek van de deelnemende landen met een index van 2,85.

Amsterdam

Behalve een index voor complete landen liet Waze haar gebruikers ook een ranking maken voor steden en metropoolregio’s samen. Daar komt Nederland een stuk slechter uit de bus.  Van de eerste negen plekken worden er acht bezet door Franse steden. Valence voert de list aan met een score van 8,8.  Amsterdam, de enige Nederlandse stad in de lijst, bezet de 27 plek met een 7,5.  Vooral de zogeheten driver-services, de tankstations, garages en parrkeerplaatsen zijn met een 2,7 verantwoordelijk voor die lage score. 

Reageer op dit artikel