nieuws

Grote bouwcombinatie sterft uit

infra Premium 56

Grote bouwcombinatie sterft uit
Shutterstock

Het aantal mega-opdrachten is de laatste jaren flink afgenomen. Mede daardoor nemen grote bouwbedrijven steeds minder vaak werk in combinatie aan. 

Mededingingsexpert Dick van Werven van Bouwend Nederland bevestigt dat vooral grote bouwers elkaar minder snel opzoeken. In 2009 schrapte het Rijk in de nasleep van de bouwfraude-affaire de vrijstelling van de Mededingingswet voor bouwcombinaties. Het recht op samenwerking is niet vervallen, maar het automatisme wel.

Je moet de meerwaarde van een combinatie kunnen verantwoorden.

De kartelpolitie wilde vooral paal en perk stellen aan de samenwerking tussen grote bouwers, die relatief snel concurrentiebeperkend werkt. Binnen de spelregels van het ministerie van Economische Zaken blijkt echter nog veel mogelijk, al blijft er sprake van een grijs gebied. Van Werven bespeurt sindsdien terughoudendheid bij het aangaan van bouwcombinaties. “Je moet de meerwaarde van een combinatie kunnen verantwoorden. Wie een project alleen aankan, doet dat steeds vaker ook alleen.”

Soloacties

Het toenemende aantal soloacties is bijvoorbeeld terug te zien bij BAM die alleen de Rotterdamsebaan en het ministerie van VROM uitvoert. Facilicom die B30 volledig ombouwt tot verzamelgebouw en eerder het belastingkantoor Doetichem aanpakte of de gebr. Van der Lee die knooppunt Joure uitvoert.

Voor het midden- en kleinbedrijf is de bouwcombinatie vaak de enige mogelijkheid om mee te dingen naar grotere projecten. Ook grotere regionale spelers zoeken elkaar op om gezamenlijk mee te dingen naar projecten. Zo sloegen vier noordelijke bouwers succesvol de handen ineen met de Duitse partners Max Bogl en Zublin en wisten gezamenlijk de ring A7 Groningen binnen te slepen.

Partnering

Tegelijk blijft het oppassen geblazen: partnering is wettelijk toegestaan, maar op concurrentievervalsing staat een fikse boete. Een verboden combinatieovereenkomst is nietig, is het officiële standpunt van het ministerie van Economische Zaken. Wie een veroordeling krijgt, komt tijdelijk niet in aanmerking voor de zogenoemde Gedragsverklaring Aanbesteden (GVA); het verplichte bewijs van goed gedrag.

In de praktijk heeft de kartelpolitie (ACM) echter nog geen enkele bouwcombinatie teruggefloten of beboet.Lees alles over motieven en de trends op het gebied van bouwcombinaties in het weekblad van komende woensdag.

Reageer op dit artikel