nieuws

Gerecycled BAM-asfalt ingezet als ballast voor biogasboot

infra 61

Gerecycled BAM-asfalt ingezet als ballast voor biogasboot

BAM gaat het oude asfalt dat vrijkomt bij de herinrichting van de Klaprozenweg in Amsterdam-Noord verwerken als ballast op de bodem van de biogasboot van broedplaats De Ceuvel in de hoofdstad.

Het bouwconcern heeft daarmee – samen met de gemeente Amsterdam en De Ceuvel – een duurzame bestemming gevonden voor het oude asfalt.

Duurzame circulaire economie

Het asfalt wordt eerst gerecycled in de Amsterdamse asfaltcentrale van BAM en daarna handmatig aangebracht in de biogasboot. Daarbij zal ook voor een deel leab (laag energie asfalt beton) worden gebruikt. Overigens zal het asfalt niet alleen gaan fungeren als ballast, het gaat er ook voor zorgen dat de boot waterdicht wordt.

De biogasboot, naar verluid de eerste in de wereld, zal organisch afval gaan omzetten in biogas. Dat gas zal gebruikt worden om op te koken in het restaurant van De Ceuvel. Het betreft de volgende stap in de missie van de broedplaats om zoveel mogelijk afvalkringlopen te sluiten en zo bij te dragen aan een transitie naar een duurzame circulaire economie.

Reageer op dit artikel